Igaunija saņēmusi tāla darbības rādiusa pretkuģu raķešu sistēmu "Blue Spear"

Pasaulē
Sargs.lv/ERR.ee
Tāla darbības rādiusa pretkuģu sistēmas "Blue Spear" raķete
Foto: Naval Analyses/X

Igaunija saņēmusi mobilo tāla darbības rādiusa pretkuģu raķešu sistēmu "Blue Spear". Valdība pieņēma lēmumu iegādāties raķetes, ko 2020. gadā ražoja Izraēlas un Singapūras kopuzņēmums. Projekts kopumā izmaksās 100 miljonus eiro, ieskaitot ieguldījumus infrastruktūrā un turpmākās uzturēšanas izmaksas. Raķetes spēj veikt uzbrukumus jūras un sauszemes mērķiem ar 290 kilometru darbības rādiusu.

Igaunija 2022. gadā parakstīja līgumu par Izraēlas un Singapūras kopuzņēmuma izstrādātās piektās paaudzes raķešu sistēmu "Blue Spear" iegādi.

Raķetes var izšaut no sauszemes vai no kuģa un jebkādos laika apstākļos. Tā ir tāla darbības rādiusa raķete, kas stiprinās Igaunijas spēju atturēt ienaidnieku no aktivitātēm Baltijas jūrā.

"Tas jo īpaši veicina Baltijas flotes darbību, novēršot konkrētas pretinieka darbības. Uzbrukuma gadījumā pretinieks nevar, piemēram, pārcelt savu pretgaisa aizsardzību uz jūru, lai atbalstītu gaisa kuģu operācijas mūsu gaisa telpā. Tāpat tas potenciāli varētu apdraudēt Kaļiņingradas apgabala militāro piegāžu drošību," sacīja Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālis Martins Herems.

Raķešu sistēmas atbalstam ir izveidota Piekrastes aizsardzības divīzija.

Sākotnēji raķetes tiks uzstādītas uz transportlīdzekļiem, bet nākotnē tiks attīstīta iespēja tās palaist no jūras.

"Mums kritiski trūkst speciālistu ar zināšanām elektronikā - mehatronikas inženieru, kuri var vadīt un izstrādāt sistēmas," atzina Jūras spēku kapteinis Johans Eliass Seljamā.

Līdzīgas raķešu sistēmas iegādājās arī Latvija.

Dalies ar šo ziņu