Laikraksts: Turcijas un Ķīnas uzņēmumi turpina piegādāt izejvielas Krievu šaujampulvera ražošanai

Pasaulē
Sargs.lv/The Moscow Times
Ložmetēja stobrs
Foto: Nina Lyashonok/SIPA

Turcijas un Ķīnas uzņēmumi ir snieguši plašu palīdzību agresorvalsts Krievijas kara mašīnai, ļaujot tai papildināt sarūkošos munīcijas krājumus un piegādājot šaujampulvera ražošanas izejvielas, izpētījis laikraksts “The Moscow Times”.

Kā norāda, “The Moscow Times”, tas secināms, izanalizējot Krievijas muitas datus par valstī ievestajām precēm.

2022. gada aprīlī – pēc agresorvalsts Krievijas visaptverošā iebrukuma Ukrainā, Eiropas Savienība (ES) uz Krieviju aizliedza eksportēt nitrocelulozi — viegli uzliesmojošu vielu, ko kā galveno sastāvdaļu izmanto šaujampulvera ražošanā. Šis eksporta aizliegums bija daļa no ES pret Krieviju piemērotajām sankcijām.

Neraugoties uz ES aizliegumu, Krievija 2022. gadā tomēr spēja palielināt šaujampulvera galvenās sastāvdaļas – nitrocelulozes importu vairāk nekā piecas reizes, līdz vairāk kā 2000 tonnām, liecina muitas dati. Pērn importētās nitrocelulozes imports divkāršojies, sasniedzot aptuveni 4000 tonnu.

Pēdējo divu gadu laikā Krievija ir pamatīgi iztērējusi savus munīcijas krājumus. Lai kompensētu to trūkumu, tā mēģina importēt gatavo munīciju no tādām valstīm, kā Ziemeļkoreja, no kuras Maskavai izdevies izdiņģēt vairāk nekā miljonu šāviņu.

Eiropas munīcijas izejvielu piegādātājus Krievijā aizvietojuši Turcijas un Ķīnas uzņēmumi. Kopš kara sākuma Turcijas kompānijas nodrošinājušas gandrīz pusi no Krievijas nitrocelulozes importa  - vairāk nekā 1800 tonnas 2023. gadā vien. Turcijas nitrocelulozes piegādātājiem seko Ķīnas uzņēmumi, kas ir nodrošinājuši aptuveni trešdaļu no visām piegādēm.

“The Moscow Times” atklāja, ka pērn divi Turcijas uzņēmumi un viens Ķīnas uzņēmums ar klientiem Krievijā noslēdza 78 nitrocelulozes piegādes darījumus. Daudziem no šiem uzņēmumiem Ukraina ir noteikusi sankcijas par to saistību ar Krievijas ieroču industriju.

Laikraksts pieļauj, ka Turcijas uzņēmumi, visticamāk, no ES importēto nitrocelulozi tālāk reeksportēja uz Krieviju. To apliecina arī ANO tirdzniecības dati. Turcija gandrīz 70% šī produkta aizvien importē no Vācijas, Čehijas, Itālijas un Spānijas.

Pārdodot šo produktu Krievijā, Turcijas uzņēmumi guva ievērojamu peļņu, jo nitrocelulozes cenas ir būtiski augušas – ja 2021. gadā kilograms šīs vielas maksāja 2,9 ASV dolārus, tad pērn tās cena sasniedza jau četrus dolārus par kilogramu.

“The Moscow Times” pieļauj, ka nitrocelulozes imports no Ķīnas un Turcijas uzņēmumiem, kā arī kokvilnas masas imports, kas ir primārā izejviela nitrocelulozes ražošanai, no Kazahstānas un Uzbekistānas,  pagājušajā gadā, iespējams, palīdzēja Krievijai saražot aptuveni 700 000 artilērijas šāviņu.

Ķīna šogad nitrocelulozes piegādēs Krievijai pat varētu apsteigt Turciju. Tas saistāms ar ASV sankciju draudiem Ankarai par iespējamu rīcību, ja tā neierobežos divējāda lietojuma preču eksportu uz Krieviju.

Dalies ar šo ziņu