Lietuvas ministre: Sarunas par "Rheinmetall" ražotnes būvniecību Lietuvā ir intensīvas un detalizētas

Pasaulē
LETA/BNS
"Rheinmetall" ražotne Vācijā
Foto: "Rheinmetall" ražotne Vācijā Foto: DPA/Scanpix

Lietuvai ir intensīvas un "ļoti detalizētas sarunas" ar Vācijas bruņojuma ražotāju "Rheinmetall" par jaunas rūpnīcas būvniecību valstī, ceturtdien paziņoja Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite. "Mēs turpinām sarunas ar "Rheinmetall", bet detalizētāk to komentēt es nevaru," ministre teica ziņu aģentūrai BNS, to pamatojot ar informācijas sensitīvo raksturu.

Armonaite atteicās apstiprināt BNS rīcībā esošo informāciju par viņas tikšanos ar Vācijas kompānijas pārstāvjiem ceturtdien, sakot, ka notiek intensīvas un "ļoti detalizētas" sarunas.

"Rheinmetall" augstākās vadības pārstāvji novembrī tikās ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti, tomēr neviena puse tikšanos nekomentēja, tolaik vēstīja televīzijas kanāls LNK.

Portāls "15min" nesen ziņoja, ka jaunajā "Rheinmetall" rūpnīcā Lietuvā varētu ražot NATO standartam atbilstošus 155 milimetru artilērijas šāviņus.

"Rheinmetall" kopā ar citu lielu Vācijas militārā aprīkojuma ražotāju "Krauss-Maffei Wegmann" (KMW) 2022.gadā Lietuvā izveidoja kopuzņēmumu "Lithuania Defense Services" (LDS), lai remontētu Baltijas reģionā izvietoto NATO sabiedroto spēku kaujas tehniku un veiktu tās tehnisko apkopi..

LDS darbnīcās Jonavā kopš pagājušā gada oktobra remontē no Ukrainas kaujas lauka atvestos tankus "Leopard 2".

Izskanējis, ka "Rheinmetall" apsver artilērijas munīcijas ražotnes būvniecību Lietuvā saistībā ar abu valstu aizsardzības saišu nostiprināšanos, ko veicinās Vācijas armijas brigādes dislocēšana Lietuvā, kas tiks pabeigta tuvāko gadu laikā.

Vācija pērn solīja, ka brigādes Lietuvā dislocēšana tiks pabeigta līdz 2027.gadam, bet Lietuva nesen paziņoja, ka plāno iepirkt Vācijas tankus "Leopard 2".

Dalies ar šo ziņu