Krievijas karš Ukrainā maina Vācijas augsto tehnoloģiju aizsardzības nozari

Pasaulē
Sargs.lv/DefenseNews
"Thales Germany" ražotais Ground Master 200 (GM200) radars
Foto: "Thales Germany" ražotais Ground Master 200 (GM200) radars Foto: AFP/Scanpix

Vācijas augsto tehnoloģiju aizsardzības nozares uzņēmumi pielāgo savu uzņēmējdarbības praksi, aizstājot esošo nozares pieeju ar lielāku koncentrēšanos uz masveida ražošanu, apgalvo uzņēmumu amatpersonas. Galvenais faktors tagad ir ātrums, teica amatpersonas. Tas, cik ātri sistēmas var piegādāt un sagatavot kaujas apstākļiem, ir svarīgāk par klientu prasībām pēc individuāla pasūtījuma.

"Mūsu ražošanas filozofijā ir notikušas būtiskas pārmaiņas," teica Vācijas sensoru ražotāja "Hensoldt" uzņēmuma pārstāvis Lotārs Belcs. Viņš teica, ka tas lielā mērā ir saistīts ar pieaugošo pieprasījumu. Ja agrāk "Hensoldt" parasti piegādāja mazāk nekā piecus lielos radarus gadā, tad tagad to skaits ir pieaudzis līdz vairāk nekā 15 gadā. Pēc L. Belca teiktā, līdz 2025. gadam paredzams, ka to skaits būs 20 gadā.

Aptuveni puse no "Hensoldt" radaru produkcijas šogad ir paredzēta Kijivai, teica L. Belcs.

Tas ir piemērs tam, kā "Zeitenwende", kas tulkojumā nozīmē "pagrieziena punkts" vai "lūzuma brīdis", pamazām ielaužas Vācijas aizsardzības politikā un rūpniecības aparātā.

Terminam pievienojās arī finansiāla komponente, galvenokārt 100 miljardu eiro naudas iepludināšana Vācijas bruņotajos spēkos un solījums tuvākajos gados palielināt ikgadējos aizsardzības izdevumus virs NATO noteiktā mērķa - 2% no IKP. Vācijas kanclers O. Šolcs ir nosaucis šos pasākumus par "tālejošākajām pārmaiņām Vācijas drošības politikā kopš Bundesvēra dibināšanas 1955. gadā".

Pits Markss, "Thales Germany" pārstāvis skaidro, ka agrāk līgumi parasti tika parakstīti ar zināmu rīcības brīvību, kad runa bija par ražošanas grafiku. Tagad uzņēmumam ir nācies "apvienot jaudas" un dažus darbiniekus norīkot uz projektiem, pie kuriem viņi parasti nestrādātu, lai sasniegtu mērķus.

Lai izpildītu jaunās prasības, "Hensoldt" pēdējo divu gadu laikā ir pievienojis jaunu darbinieku maiņu un par 15% palielinājis ražošanas personāla skaitu.

Dalies ar šo ziņu