Dienvidkoreja, Japāna un ASV nosoda Ziemeļkorejas ieroču piegādi Krievijai

Pasaulē
LETA/AFP
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu
Foto: AFP/Scanpix

Dienvidkoreja, Japāna un ASV stingri nosoda Ziemeļkorejas ieroču piegādi Krievijai, ceturtdien kopīgā paziņojumā norādīja sabiedrotie, piebilstot, ka Phenjana ir veikusi vairākas šādas piegādes.

Krievijai un Ziemeļkorejai, kas ir vēsturiskas sabiedrotās, ir piemērotas vairākas globālo sankciju kārtas - Maskavai par iebrukumu Ukrainā, bet Phenjanai par kodolieroču izmēģinājumiem.

Valstu līderi Kims Čenuns un Vladimirs Putins septembrī tikās Krievijas Tālajos Austrumos, izraisot Rietumos bažas, ka Phenjana varētu piegādāt Maskavai ieročus izmantošanai karā Ukrainā.

Vašingtona un tās galvenās sabiedrotās drošības jomā Austrumāzijā - Seula un Tokija - paziņoja, ka stingri nosoda Ziemeļkorejas militārā ekipējuma un munīcijas piegādi Krievijai.

Valstis apstiprināja, ka saskaņā ar to rīcībā esošo informāciju Krievija jau saņēmusi vairākas Ziemeļkorejas ieroču piegādes, un piebilda, ka šādas piegādes ievērojami palielinās cilvēku upurus Krievijas karā Ukrainā.

Kims septembrī vizītē Krievijā paziņoja, ka divpusējās saites ar Maskavu ir viņa valsts prioritāte. Vašingtona un eksperti uzskata, ka Phenjana pretī vēlas saņemt militāro palīdzību, piemēram, satelīta tehnoloģijas, un tiecas modernizēt padomju laika militāro aprīkojumu.

Ziemeļkorejai šogad divreiz neizdevās izvietot orbītā militāro izlūkošanas satelītu.

Seula, Tokija un ASV uzsvēra, ka ieroču nodošana Ziemeļkorejai vai saņemšana no tās pārkāpj vairākas ANO Drošības padomes rezolūcijas.

"Krievija pati balsoja par ANO Drošības padomes rezolūcijām, kurās ietverti šie ierobežojumi," norādīts trīs valstu kopīgajā paziņojumā, piebilstot, ka sabiedrotie ir dziļi nobažījušies par "iespējamu jebkādu ar kodolieročiem vai ballistiskajām raķetēm saistītu tehnoloģiju nodošanu" Ziemeļkorejai.

Augustā Tokijas, Seulas un Vašingtonas līderi tikās samitā Kempdeividā, kur vienojās par daudzgadu plānu regulārām kopīgām militārām mācībām un apmaiņu ar reāllaika datiem par Ziemeļkoreju. Kims šo aliansi ir nodēvēja par "vislielāko reālo apdraudējumu", ar ko saskaras Ziemeļkoreja.

Dalies ar šo ziņu