Aptauja: NATO samits Viļņā vairojis esošā Lietuvas prezidenta G. Nausēdas popularitāti

Pasaulē
LETA/BNS
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
Foto: Lietuvas prezidents Gitans Nausēda Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Jūlijā Viļņā notikušais NATO samits vairojis Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas propularitāti un viņš joprojām ir valstī populārākais politiķis, liecina pēc laikraksta "Lietuvos rytas" pasūtījuma socioloģisko pētījumu kompānijas "Vilmorus" veiktās aptaujas rezultāti.

Nausēdas popularitāte jūlijā pieaugusi līdz 68,8% salīdzinājumā ar 59,6% maijā, kad iepriekšējo reizi tika veikta līdzīga aptauja. Tikmēr Nausēdu negatīvi vērtējušo Lietuvas iedzīvotāju īpatsvars mēneša laikā sarucis līdz 14% no 20,6% iepriekšējā aptaujā.

Tāpat arī Lietuvas sabiedrības uzticība prezidenta institūcijai pieaugusi no 35,2% maijā līdz 48% jūlijā.

NATO samits palielinājis arī aizsardzības ministra Arvīda Anušauska, kas pārstāv valdošo konservatīvo partiju "Tēvzemes savienība - Lietuvas Kristīgie demokrāti", popularitāti, kas jūlijā pieaugusi līdz 50% salīdzinājumā ar 44,3% maijā. Aizsardzības ministru negatīvi vērtē 21,4% respondentu salīdzinājumā ar 27,7% aprīlī.

Sabiedrības uzticība armijai jūlijā sasniegusi 64,5% salīdzinājumā ar 59,2% maijā.

Lietuvas populārāko politiķu reitinga trešajā vietā ir parlamenta opozīcijā esošās Sociāldemokrātiskās partijas līdere Vilija Blinkevičūte, kuru pozitīvi vērtē 49% respondentu, kas ir par 0,3 procenta punktiem mazāk nekā maijā. Tikmēr negatīvi viņu vērtē 23,7% respondentu pretstatā 19,9% iepriekšējā aptaujā.

Ceturtais populārākais politiķis ir bijušais premjerministrs Sauļus Skvernelis, kurš tagad vada opozīcijā esošo Demokrātisko savienību "Lietuvas vārdā". Salīdzinājumā ar maiju viņa reitings krities par vienu procenta punktu un pašlaik viņu pozitīvi vērtē 36% respondentu. Negatīvi Skverneli pašlaik vērtē 34,7% aptaujāto, kas ir par 0,1 procenta punktu mazāk nekā maijā.

Lietuvas populārāko politiķu pirmo piecinieku noslēdz Seima opozīcijā esošās Darba partijas pārstāvis Andrjus Mazuronis, kuru pozitīvi vērtē 32%, bet negatīvi - 25,6%. Iepriekšējā aptaujā tādu bija attiecīgi 29,7% un 25,6% respondentu.

Savukārt parlamenta spīkere un Liberāļu kustības priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena, kuru maijā pozitīvi vērtēja 28,2% aptaujāto, šomēnes pozitīvi vērtē 31,8% respondentu. Negatīvs vērtējums par Seima spīkeri ir 39,5% respondentu, kas ir par 3,7 procenta punktiem mazāk nekā maijā

Viļņas mēru Valdu Benkunsku, kurš pārstāv partiju "Tēvzemes savienība - Lietuvas Kristīgie demokrāti" jūlijā pozitīvi vērtē 25,6% aptaujāto, bet negatīvi - 22,3%. Iepriekšējā aptaujā viņa vārds nebija iekļauts.

Negatīvs vērtējums Lietuvas sabiedrībā ir par konservatīvo partijas priekšsēdētāju un ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi un ekonomikas un inovāciju ministri Aušrini Armonaiti, kura vada Brīvības partiju. Viņus negatīvi vērtē attiecīgi 65,2% un 64,4% respondentu.

12.-19.jūlijā aptaujāti 1003 pilngadīgi Lietuvas iedzīvotāji.

Dalies ar šo ziņu