Somijas opozīcija ir skeptiska par S.Marinas izteikto gatvību piegādāt iznīcinātājus Ukrainai

Pasaulē
Sargs.lv/Defense News
Somijas Gaisa spēku iznīcinātājs F-18 "Hornet"
Foto: Ilmavoimat - Flygvapnet - Finnish Air Force/Facebook

Somijas kreisi centriskā valdība ir pakļauta opozīcijas kritikai pēc tam, kad premjerministre Sanna Marina ierosināja, ka Somija varētu ziedot neprecizētu skaitu līdz šim izmantoto Somijas gaisa spēku iznīcinātāju “Boeing F/A-18C Hornet” Ukrainai, vēsta ASV aizsardzības nozares medijs "Defense News".

Paredzēts, ka Somija no 2025. līdz 2030. gadam pārtrauks 62 “Hornet” reaktīvo lidmašīnu ekspluatāciju. 2021. gada decembrī Somija nolēma atvēlēt 9,4 miljardus ASV dolāru, lai no “Lockheed Martin” iegādātos 64 “F-35”, kas aizstātu novecojušos “Hornet”.

Somijas opozīcija  pauda bažas, ka S. Marinas negaidītais priekšlikums, kas izteikts vizītes laikā Kijivā, netika iepriekš apspriests ar viņas koalīcijas partneriem, opozīcijas partiju līderiem vai Somijas Gaisa spēku vadību.

Šonedēļ šis jautājums ticis pārrunāts arī Somijas prezidentam Saili Nīnistem, tiekoties ar Ārlietu un drošības politikas starpministriju komiteju, lai pārrunātu Somijas pieteikuma statusu dalībai NATO. Šobrīd Somijas un Zviedrijas pieteikumu aizvien nav ratificējušas Turcija un Ungārija.

Reaģējot uz S. Marinas vizīti Kijivā, Somijas opozīcijas partiju līderi pauda bažas, ka kara lidmašīnu sāga varētu vēl vairāk sarežģīt Somijas jau tā trauslās sarunas par dalību NATO ar Turciju.

Nacionālās koalīcijas partijas līderis Petteri Orpo sacīja, ka premjerministres komentāri ir "nepārdomāti" laikā, kad Somijai ir jārisina sarunas ar Ankaru. Somijas ārpolitiku un drošības politiku nevar vadīt, rīkojoties vienatnē. Viņas komentārus var interpretēt kā solījumu, un tas ir satraucoši, ņemot vērā, ka Somija atrodas delikātā situācijā savās ārējās attiecībās," sacīja P. Orpo.

Somijas Aizsardzības spēku loģistikas pavēlniecības direktora vietnieks Juha-Matti Jilitalo izteica šaubas, ka Somijai ir kapacitāte piegādāt Ukrainai “Hornet” iznīcinātājus, pamatojoties uz lidaparātu novecojušo stāvokli un augstajām uzturēšanas izmaksām.

Savukārt, Somijas aizsardzības ministrs Antti Kaikonens atzina, ka viņam nav informācijas par S. Marinas paziņojumu, piebilstot, ka Somijas Gaisa spēki pašlaik nevarētu samazināt savas spējas, ziedojot kara lidmašīnas, kamēr līdz 2025. gadam Somijas bruņojumā nebūs pilnībā  ieviesti piektās paaudzes iznīcinātāji “F-35”.

Dalies ar šo ziņu