Igaunijas aizsardzības ministrs aicina ES atbalstīt kopīgo artilērijas lādiņu iepirkumu Ukrainai

Pasaulē
Sargs.lv/ERR.ee
155 milimetru artilērijas lādiņi Ukrainas bruņotajiem spēkiem
Foto: AP/Scanpix

Aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs trešdien aicinājis Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis atbalstīt Igaunijas kopīgo munīcijas iepirkuma iniciatīvu, kas paredz Ukrainas bruņoto spēku vajadzībām iepirkt vienu miljonu 155 milimetru artilērijas lādiņu.
 

"Eiropa, mums ir problēma! Artilērijas munīcijas ražošanas jauda Eiropā ir pārāk zema, lai palīdzētu ne tikai Ukrainai, bet arī atjaunotu Eiropas krājumus," teikts H. Pevkura paziņojumā pēc neformālās ES aizsardzības ministru tikšanās Stokholmā.

"Tāpēc ir ļoti svarīgi virzīt uz priekšu Igaunijas iniciatīvu, lai kopīgi iepirktu vienu miljonu 155 milimetru lādiņu un darīt to ar jauniem līdzekļiem."

Viņš uzsvēra, ka ES ir jādod skaidrs vēstījums Eiropas aizsardzības nozarei: nauda ir, tagad jāatrod veids, kā ātri pārslēgt ražošanu uz nākamo ātrumu.

"Krievija vienā dienā izšauj tik daudz munīcijas, cik Eiropa spēj saražot viena mēneša laikā. Munīcijas krājumu palielināšana ir kritisks spēju trūkums, kas jālabo gan, lai palīdzētu Ukrainai, gan mūsu kopējai drošībai," piebilda H. Pevkurs.

Sanāksmi vadīja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksis Rezņikovs un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Plānu kopīgi iepirkt munīciju, kā to iepriekš ES darīja Covid-19 pandēmijas laikā, centralizēti iegādājoties koronavīrusa vakcīnas, februārī piedāvāja Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa. Šo iniciatīvu atbalstījusi arī Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

Dalies ar šo ziņu