Šveices parlamenta komisija iesaka atļaut valstīm Šveicē ražotus ieročus nodot Ukrainai

Pasaulē
LETA/AFP
Pretgaisa aizsardzības artilērijas sistēma "Gepard"
Foto: AFP/Scanpix

Šveices parlamenta komisija otrdien nolēmusi pieprasīt izmaiņas valsts likumos, lai atļautu Šveices kara materiālu nodošanu Ukrainai caur trešajām valstīm.
 

Šveice līdz šim atteikusies atļaut valstīm, kurām ir Šveicē ražoti ieroči, eksportēt tos uz Ukrainu.

Šveices likums nosaka, ka eksporta atļauja nevar tikt izdota, ja saņēmēja valsts atrodas starptautiskā bruņotā konfliktā.

Taču parlamenta drošības politikas komiteja otrdien ar 14 balsīm pret 11 nolēma atbalstīt ierosinājumu pieprasīt izmaiņas šajā likumā.

Ierosinājums paredz anulēt deklarācijas, kas jāparaksta valstīm, kuras iegādājas no Šveices ieročus, un aizliedz šo ieroču tālāku eksportu. Taču valdība saglabātu iesēju joprojām aizliegt reeksportu, ja tas radītu risku Šveices ārpolitikai.

Komisija apsvēra divus ierosinājumus. Viens ierosinājums paredz atsaukt reeksporta aizliegumu gadījumos, kad vismaz divas trešdaļas ANO Ģenerālās asamblejas konstatē, ka ir notikusi nelikumīga spēka pielietošana.

Otrs ierosinājums paredz pieņemt ārkārtēju likumu, kas atceltu šīs deklarācijas gadījumos, kuros ieroči tiek piegādāti Ukrainai cīņā ar uzbrūkošo Krievijas karaspēku.

Komisija vēlas ātri ieviest šīs izmaiņas un paturēt tās spēkā līdz 2025.gada beigām.

"Komisijas vairākums uzskatīja, ka Šveicei ir jāsniedz ieguldījums Eiropas drošībā, sniedzot lielāku palīdzību Ukrainai," paziņoja komisija.

Paziņojumā teikts, ka komisijas mazākums paudis bažas, ka Šveices ieroču nodošana Ukrainai var apdraudēt Šveices neitrālo statusu. Taču vairākums nosprieda, ka ierosinātās izmaiņas var īstenot saskaņā ar Šveices neitralitāti, "jo tās neatļauj tiešu kara materiālu eksportu uz konflikta zonām".

Dalies ar šo ziņu