Lietuvas Aizsardzības ministrija sagatavojusies 2023. gada obligātā dienesta iesaukumam

Pasaulē
Sargs.lv/LRT.lt/BNS
Lietuvas bruņoto spēku karavīrs - sieviete šaušanas nodarbībā Ruklas poligonā
Foto: REUTERS/Scanpix

Ceturtdien Lietuvas Aizsardzības ministrijā tiks sastādīti 2023.gada militārā iesaukšanas saraksti.

Uz deviņu mēnešu nepārtrauktu obligāto sākotnējo militāro dienestu tiks iesaukti līdz 3828 cilvēkiem. Tāds pats maksimālais iesaucamo skaits tika noteikts arī pērn, taču faktiskais skaits bija mazāks – 3554 cilvēki.

"Dažiem iesaucamajiem dienests tiek atlikts, savukārt daļa iesaucamo tiek atzīti par nepiemērotiem veselības apsvērumu dēļ, un diemžēl daži iesaucamie iesaukšanas dienā neierodas Iesaukšanas un komplektēšanas dienesta norādītajās daļās," atsaucoties uz Lietuvas bruņoto spēku sniegtajām ziņām vēsta BNS.

Iesaukšanas sarakstus pēc nejaušības principa izveidos datorprogramma neatkarīgu novērotāju klātbūtnē.

Jaunie Lietuvas vīrieši un sievietes, kuru vārdi nebūs iekļauti iesaukšanas sarakstos, dienestam var pieteikties brīvprātīgi.

Pēc Lietuvas bruņoto spēku vērtējuma, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Lietuvas jauniešu attieksme pret militāro dienestu ir uzlabojusies.

Lietuvas parlaments 2015. gada pavasarī atjaunoja obligāto deviņu mēnešu militāro dienestu, ņemot vērā drošības apdraudējumu pieaugumu un izmaiņas ģeopolitiskajā situācijā.

"Sargs.lv" jau vēstīja, ka arī Latvija no 2023. gada plāno atjaunot Valsts aizsardzības dienestu, uzsākot jauniešu iesaukšanu 11 mēnešu garā militārajā dienestā.

Dalies ar šo ziņu