Irāna veic uzlidojumus kurdu bāzēm Irākas ziemeļos

Pasaulē
LETA/AP
Irānas raķešu sistēma
Foto: Irānas raķešu sistēma Foto: AFP/Scanpix

Irānas raķešu un bezpilota lidaparātu triecienos svētdien cietušas Irānas kurdu opozīcijas kaujinieku bāzes Irākas ziemeļos, ziņoja radikālā Irānas Kurdistānas Demokrātiskā partija (KDPI).

Irānas kurdu grupējums trimdā paziņojis, ka Irāna ar "zeme-zeme" tipa raķetēm un bezpilota lidaparātiem uzbrukusi tā bāzēm un tuvējām bēgļu nometnēm Kojā un Džedžnikānā. Grupējums apliecinājis, ka triecienos cietusi arī slimnīca Kojā.

Par cietušajiem pagaidām netiek ziņots.

Daži kurdu grupējumi kopš 1979.gada Irānas Islāma revolūcijas iesaistījušies konfliktā ar Teherānu. Daudzi kurdi ir devušies trimdā uz Irāku, kur izveidojuši savas bāzes.

Irāna šos grupējumus vaino pret valdību vērstu protestu uzkurināšanā un ieroču kontrabandā, lai gan kurdu grupējumi to noliedz.

Teherāna regulāri veic gaisa triecienus kurdu grupējumu bāzēm Irākā. Irānas Revolucionārās gvardes īpašo uzdevumu vienības "Quds" komandieris Esmails Gāni pagājušajā nedēļā vizītē Bagdādē draudēja Irākai ar sauszemes militāro operāciju tās ziemeļos, ja Irākas armija nenostiprinās abu valstu robežu pret kurdu opozīcijas grupējumu pārvietošanos, paziņoja Irākas un kurdu pārstāvji.

Svētdienas gaisa triecieni Irākas ziemeļos notika dienu pēc tam, kad Turcija gaisa triecienos Sīrijas un Irākas ziemeļos vērsās pret kurdu grupējumiem, kurus Ankara vaino par neseno teroraktu Stambulā.

Dalies ar šo ziņu