Šteinmeiers: Putins pārvērtis Eiropas drošības kārtību pelnos

Pasaulē
LETA/Ukrainska Pravda
Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeijers
Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir personīgi vainīgs par Eiropas drošības kārtības pārvēršanu pelnos, piektdien Berlīnē sacīja Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers.

"Nebija tā, ka Putins 24.februārī vienkārši pārkāpa noteikumus un noslēdza partiju. Viņš nosvieda šaha dēli uz grīdas," programmas runā Belvjū pilī sacīja prezidents.

Viņš uzsvēra, ka Krievijas cietsirdīgais, agresīvais karš pret Ukrainu Eiropas drošības kārtību pārvērtis pelnos.

"Savā impēriskajā apmātībā Krievijas prezidents pārkāpa starptautiskās tiesības, veica zemju sagrābšanu, apšaubīja robežas. Krievijas uzbrukums ir uzbrukums visām mācībām, ko pasaule guvusi no abiem pasaules kariem."

Kā uzsvēra Vācijas prezidents, 24.februāris kļuvis par epohālu nobīdi.

"Putins komandē invāzijas armiju, bet ukraiņi aizstāv savu valsti, ko viņi būvējuši kopš neatkarības atgūšanas brīža pirms 30 gadiem. Krievijas agresīvais karš ir izpostījis [pēdējā padomju līdera Mihaila] Gorbačova sapni par "Eiropas kopējo māju"," sacīja Šteinmeiers. "Šis ir uzbrukums tiesībām, vardarbības noraidīšanas un robežu nemainības principiem. Šis ir uzbrukums visam, par ko mēs, vācieši, arī iestājamies."

"Tam, kas rausta plecus un prasa, kāds sakars mums, vāciešiem, ir ar karu, nav ne atbildības, ne vēstures sajūtas. Mēs, vācieši, Eiropā nevaram pastāvēt ar tādu attieksmi. Tas ir nepareizi," uzsvēra Šteinmeiers.

Dalies ar šo ziņu