Ministrs: ASV bataljons Lietuvā būs izvietots līdz 2025.gada beigām

Pasaulē
LETA/BNS
ASV karavīri
Foto: ASV karavīri Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Līdz 2025.gada beigām Lietuvā būs izvietots ASV bataljons, piektdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks, komentējot Vašingtonas apstiprinātos rotācijas spēku plānus Baltijas valstīm.

"ASV apstiprina savus rotācijas spēku plānus Baltijas valstīm un Lietuvai, un ASV bataljons ar pastiprinājumiem valstī būs izvietots līdz 2025.gada beigām," ministrs telefonsarunā no Briseles sacīja ziņu aģentūrai BNS.

Piektdien Briselē deviņu NATO austruma flanga aizsardzības ministri tikās ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu.

"ASV sūta pilnu kaujas bataljonu un pastiprinājuma vienības, tādēļ skaits var būt atšķirīgs, bet tas ir starp 600 un 800 karavīriem," paskaidroja Lietuvas aizsardzības ministrs.

Rotācijas kārtībā ASV bataljoni Lietuvā atrodas kopš 2019.gada. ASV rotācijas rotas valstī bija izvietotas no 2014.līdz 2017.gadam.

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, ASV pastiprināja rotācijas bataljonus, palielinot karavīru un bruņojuma skaitu.

Jūnijā vismaz deviņu mēnešu dislocēšanas misiju Lietuvā uzsāka ap 800 karavīru no ASV armijas 1.bataljona 66.Bruņotā pulka ar kaujas bruņojumu.

Kopš 2017.gada Lietuvā ir dislocēts Vācijas vadīts 1500 karavīru daudznacionālais bataljons.

Kopš septembra Lietuvā sāk ierasties Vācijas brigādes karavīri, kas atbildīgi par sagatavošanos citu vienību izvietošanai un citu apstākļu novērtējumam. Lietuvas amatpersonas lēš, ka Vācijas brigādes, ko veidos vairāki tūkstoši karavīru, pilnīgai izvietošanai nepieciešamā infrastruktūra tiks pabeigta līdz 2025.gadam. Pagaidām paredzēts, ka krīzes gadījumā brigāde pilnā sastāvā Lietuvā būs gatava ierasties desmit dienu laikā.

Vācijas brigāde Lietuva tiks izvietota atbilstoši jūnija beigās NATO samitā Madridē nolemtajam. 

Dalies ar šo ziņu