"Roskomnadzor" aizliedz Krievijas invāziju apzīmēt kā "uzbrukumu vai iebrukumu"

Pasaulē
Sargs.lv/LETA/AFP
Krievijas OMON aiztur protestētāju
Foto: AP

Krievijas informācijas tehnoloģiju un masu komunikācijas uzraudzības dienests "Roskomnadzor" sestdien pieprasījis medijus dzēst ziņas, kurās Ukrainā notiekošais tiek saukts par Krievijas "uzbrukumu, iebrukumu vai kara uzsākšanu".

"Roskomnadzor" apsūdzējis virkni neatkarīgo mediju, tostarp televīzijas kanālu "Doždj" un radiostaciju "Eho Moskvi" par "neuzticamas, sociāli nozīmīgas nepatiesas informācijas" izplatīšanu, tostarp par Ukrainas pilsētu apšaudīšanu un civilistu bojāeju Krievijas agresijas rezultātā.

"Roskomnadzor" Krievijā ir pazīstama kā īpaša Kremļa izveidota iestāde, kura atbildīga par Krievijas informācijas telpas "tīrību". Patiesībā šī iestāde uzskatāma par cenzūras politikas īstenotāju, kura aktīvi piemēro sodus un darbības ierobežojumus pēdējiem neatkarīgajiem medijiem Krievijā.

Krievija 24.februārī uzsāka iebrukumu Ukrainā. Krievijas diktators Vladimirs Putins pirms uzbrukuma televīzijas tiešraidē sacīja, ka krievijas armija dodas gāzt Ukrainas valdību, ko tā uzskatapar "nacistiem". Tiesa, kā liecina no Ukrainas saņemtās ziņas, Krievijas okupanti Ukrainā jau veikuši neskaitāmus kara noziegumus, tostarp bērnudārzu apšaudes, apzinātu civiliedzīvotāju nogalināšanu, dzīvojamo objektu iznīcināšanu, kā arī nodarbojušies ar marodierismu.

Šobrīd Krievijā ir aizliegts izpaust datus par Krievijas puses bojāgājušo skaitu. Saskaņā ar Ukrainas aizsardzības ministrijas informāciju, tas sasniedzis aptuveni 3000 līķu, simtiem iznīcinātas Krievijas kaujas tehnikas vienību, kā arī desmitiem notriekto lidaparātu.

Par spīti Krievijas pārspēkam, Ukrainas aizstāvji izrāda varonību, faktiski apturot Krievijas invāziju Ukrainas teritorijas dziļumā.

Atbildot uz Kremļa agresiju un veikajiem kara noziegumiem Rietumvalstis Krievijai piemērojušas graujošas ekonomiskās sankcijas ar mērķi smagi ietekmēt šīs valsts ekonomiku. Šobrīd Rietumvalstis apspriež iespēju atslēgt Krieviju no "SWIFT" maksājumu sistēmas, kas Krievijai liegs praktiski jebkuras starptautiskās tirdzniecības  un ar to saistīto norēķinu iespējas.

Dalies ar šo ziņu