ASV aizsardzības ministrs Lietuvas kolēģim apliecina atbalstu pret Krievijas militārajiem draudiem

Pasaulē
LETA/BNS
ASV aizsardzības sekretārs Lojds Ostins tiekas ar Lietuvas aizsardzības ministru Arvīdu Anušausku
Foto: Foto: AP/Scanpix

Lietuvas aizsardzības ministra Arvīda Anušauska vizītes Vašingtonā laikā ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins viņam apliecinājis, ka ASV atbalstīs Ukrainu un citas reģiona valstis pret Krievijas militārajiem draudiem.

Pēc divpusējās tikšanās ar Ostinu pirmdien Lietuvas aizsardzības ministrs informēja, ka ar kolēģi pārrunājis arī iespēju pastāvīgi izvietot ASV karavīrus Lietuvā.

"Valstu pozīcijas ir ļoti tuvas. Faktiski tās sakrīt tajā, ka uz Ukrainu tiek izdarīts liels spiediens un Krievija rada lielu militāru apdraudējumu Ukrainai un reģiona drošībai kopumā," ziņu aģentūrai BNS teica Anušausks.

"Mēs runājām par iespējamo atbalstu Ukrainai. Mēs arī runājām par pastāvīgu ASV karavīru klātbūtni Lietuvā," viņš teica, piebilstot, ka amerikāņu karavīru izvietošana būtu savaldīšanas politikas pastiprinājums.

"Pašlaik Lietuvā esošie spēki nav lieli globālā mērogā, tomēr mēs runājām arī par šo pastāvīgo klātbūtni, pastiprināšanu un iespējām," klāstīja Anušausks.

Viņš piebilda, ka pagaidām komentārus par konkrētākiem plāniem sniegt nevar.

Lietuvā un Baltijas jūras reģionā pašlaik ASV spēki tiek izvietoti rotācijas kārtībā.

Anušausks un Ostins arī parakstīja divpusēju aizsardzības iepirkumu līgumu.

Ministrs sacīja, ka līgums veicinās sadarbību starp abu valstu aizsardzības rūpniecības sektoriem. Piemēram, Lietuvas uzņēmumi varēs piedalīties ASV izsludinātajos iepirkuma konkursos, kā arī varēs organizēt pirkumus starp valdībām.

"Eiropā mēs to darām, bet mums nebija tāda līguma ar ASV. Domāju, ka tas ir ļoti nozīmīgi," piebilda Anušausks.

Viņš stāstīja, ka ar ASV kolēģi runājis par Ķīnas izdarīto spiedienu uz Lietuvu saistībā ar tās pozīciju Taivānas jautājumā.

"Šajā kontekstā aizsardzības sadarbība var veicināt mūsu uzņēmumu, pret kurām Ķīna izdara vai izdarīs spiedienu, ieiešanu amerikāņu tirgū," pieļāva Lietuvas aizsardzības ministrs.

"Lietuva ir lāzertehnoloģiju līdere. Mēs ceram, ka šis līgums palīdzēs Lietuvas kompānijām atrast jaunus iespējamos pircējus ASV," teica ministrs, kura vizīte ASV turpināsies līdz ceturtdienai.

ASV un citas Kijevas sabiedrotās pēdējo nedēļu laikā paudušas bažas par pieaugošo Krievijas spēku koncentrāciju Ukrainas robežas tuvumā, pieļaujot, ka Maskava plāno iebrukumu kaimiņvalstī.

ASV ir brīdinājušas par iespējamām sankcijām pret Krieviju, ja tā īstenos militāru uzbrukumu. Savukārt Krievija vēlas saņemt Rietumvalstu garantijas, ka Ukraina netiks uzņemta NATO.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pēc pagājušajā nedēļā notikušā ASV prezidenta konferences zvana ar Centrālās un Austrumeiropas valstu līderiem sacīja, ka Lietuva varētu "sagaidīt militāru pastiprinājumu, kas ļautu mums justies drošāk".

Dalies ar šo ziņu