ASV brīdinājušas Krieviju nepieļaut vēl vienu smagu kļūdu Ukrainā

Pasaulē
LETA/AFP
bilde
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Savienotās Valstis trešdien brīdinājušas Krieviju nepieļaut vēl vienu nopietnu kļūdu Ukrainā.

Uzņemot Ukrainas ārlietu ministru Vašingtonā, ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens atzina, ka ASV ir nobažījušās par ziņām par Krievijas neparasto aktivitāti netālu no Ukrainas robežām.

"Mums nav skaidrības par Maskavas nolūkiem," bet mums zināmi Krievijas paradumi, sacīja Blinkens.

"Mēs bažījamies, ka Krievija var pieļaut nopietnu kļūdu, mēģinot atkārtot to, ko darīja 2014.gadā, kad savāca spēkus gar robežu, iegāja suverēnā Ukrainas teritorijā un darīja to, nepatiesi apgalvojot, ka tikusi izprovocēta," sacīja Blinkens.

Viņš uzsvēra, ka ASV atbalsta Ukrainas suverenitāti, neatkarību un teritoriālo nedalāmību, piebilstot, ka starptautisko sabiedrību nespēs maldināt Krievijas centieni ķerties pie savas iepriekšējās taktikas.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas finanšu, aizsardzības, enerģētikas un citām nozarēm.

Krievija martā sapulcēja 100 000 karavīru uz mācībām pie Ukrainas robežām, un daļa šo karavīru pēc tam palika pierobežas apgabalos.

Kijeva šomēnes paziņoja, ka Ukrainas pierobežā palikušas vairākas Krievijas armijas vienības, un kopējais Krievijas karavīru skaits tur tagad sasniedz 90 000.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba sacīja, ka Ukraina vēlas sadarboties ar ASV, lai pastiprinātu savu aizsardzību, un negrasās nevienam uzbrukt.

"Labākais veids, kā atvairīt agresīvo Krieviju, ir likt tai skaidri saprast, ka Ukraina ir spēcīga, bet arī ka tai ir spēcīgi sabiedrotie, kas neatstās to vienu, saskaroties ar Maskavas pieaugošo agresivitāti," sacīja ministrs.

"Krievijas agresija pret Ukrainu beigsies dienā, kad Ukrainas vieta Rietumos tiks institucionalizēta un būs neapšaubāma," sacīja Kuleba.

ASV Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Džons Kirbijs sacīja, ka Krievijas armijas manevrēšana ir neparasta savos mērogos.

"Mēs aicinām Krieviju skaidri paziņot savus nodomus un ievērot Minskas vienošanās," sacīja Kirbijs, atsaucoties uz līgumiem, kuru mērķis ir apturēt karadarbību Austrumukrainā.

Pagājušajā nedēļā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss apmeklēja Maskavu, kur tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Telekanāls CNN ziņoja, ka ASV prezidents Džo Baidens nosūtījis Bērnsu uz Maskavu, lai pārrunātu jautājumu par Krievijas karavīru kustību. Bērnss agrāk bija ASV vēstnieks Maskavā.

Dalies ar šo ziņu