ASV bruņoto spēku komandieris rosina atteikties no pastāvīgas ASV karavīru dislocēšanas ārvalstīs

Pasaulē
Sargs.lv/ Stars and Stripes
Millejs
Foto: Foto: SIPA/Scanpix

ASV bruņotajiem spēkiem vajadzētu atteikties no pastāvīgas bruņoto spēku vienību izvietošanas citās valstīs, tā vietā vairāk fokusējoties uz rotācijas tipa karavīru izvietošanu, tā paziņojis ASV bruņoto spēku Apvienoto štābu priekšsēdētājs ģenerālis Marks Millejs (Mark Milley).

“Es neesmu piekritējs lielām un patstāvīgi veidotām ASV ārvalstu bāzēm. Es uzskatu, ka šis ir jautājums, kas būtu nopietni jāpārvērtē,” teica ģenerālis M. Millejs Vašingtonā notikušajā ASV Jūras institūta aizsardzības foruma laikā.

“Stars and Stripes” atgādina, ka ASV vienību un tajās ietilpstošo karavīru skaits, kas pastāvīgi izvietoti ārvalstīs pēdējo divu desmitgažu laikā ir ievērojami samazinājies. Jūtamākais samazinājums bijis Vācijā izvietotajās ASV vienībās.

Pašlaik ASV bruņotajiem spēkiem ir 40 bāzēšanās vietas ārpus ASV. Pamatā tās atrodas Eiropā un Āzijā. Šajos izvietojumos ASV karavīri ikdienu dzīvo un strādā. Šobrīd ārvalstu bāzēs dienē vairāk nekā 220800 ASV karavīru un civilo darbinieku. Šajā skaitlī gan neietilpst karavīru un civilo darbinieku ģimenes locekļi, kas bieži dodas līdzi uz vietu, kur tiek norīkots ģimenē esošais karavīrs.

Ģenerālis M. Millejs gan atzina, ka karavīru vidū “nav jūtams entuziasms” saistībā ar iespējamu pāreju uz rotācijas tipa izvietojumu dienestam ārvalstīs. Iemesls tam meklējams pašu karavīru vēlmei doties dienesta norīkojumā kopā ar ģimenēm. Tāpat virkne valstu ir ieinteresētas uzturēt pastāvīgu spēku klātbūtni. Tomēr šādi norīkojumi saistās ar paaugstinātu risku. Kā piemēru ģenerālis M. Millejs minēja Dienvidkorejā izvietoto ASV karavīru ģimenes, kurām ikdienu vairāku gadu garumā jāsadzīvo ar dažāda veida Ziemeļkorejas radītajiem draudiem.

"Ja notiktu kas nelāgs, tad mums būtu liels skaits ASV civilpersonu, kuras mums būtu jāapgādā un kuras būtu tieši pakļautas draudiem. Es to uzskatu par problēmu. Es neuzskatu, ka problēma ir tā, ka draudiem tiek pakļauti cilvēki formastērpos, jo mūsu gadījumā tas ir mūsu darbs un mums par to maksā,” teica ģenerālis M. Millejs.

Viņš uzsvēra, ka karavīru izvietošana ārvalstu bāzēs uz rotācijas principa ir “stratēģiski gudra izvēle”.

Ģenerālis M. Millejs skaidroja, ka pašlaik daudzas ASV bruņoto spēku ārvalstu bāzes ir izveidotas pēc Otrā pasaules kara vai arī Aukstā kara laikā. Laikam ejot, ASV uz šiem izvietojumiem jāraugās daudz selektīvāk.

“Man nav problēmu ar mūsu spēku klātbūtni ārvalstīs, taču es uzskatu, ka tai ir jākļūst daudz selektīvākai. Krietni selektīvākai nekā tagad. Šī pieeja būtu jāizveido, lai tā sasniegtu stratēģisko mērķi un atbilstu tai pasaules realitātei, kādu mēs to sagaidām nākotnē,” sacīja ASV bruņoto spēku komandieris.

Ģenerālis M. Millejs gan nenorādīja, vai šī mērķa sasniegšanai nosprausts noteikts laiks, kā arī neminēja kuras bāzes ārvalstīs varētu tikt pakļautas lēmumam par iespējamu samazinājumu.

Dalies ar šo ziņu