ASV Armija aktivizē 5. korpusu, kas tiks izvietots Polijā

Pasaulē
Sargs.lv/ Stars and Stripes
ASV
Foto: Foto: DANI DEBEHETS/U.S. ARMY

Aizvadītajā nedēļā Fort Noksas bāzē oficiāli aktivizēts ASV Armijas 5. korpuss, kurš drīzumā uzsāks savu dienestu Polijā, ziņo ASV aizsardzības nozares portāls “Stars and Stripes”.

Plānots, ka pilnvērtīgas karaspēka rotācijas uz Poliju sāksies 2022. finanšu gadā, prognozē ASV Armijas pavēlniecība Eiropā.

"Mums šobrīd Polijā jau ir izvietoti daži Armijas 5. korpusa karaspēka elementi. Mēs turpināsim palielināt šo spēku kapacitāti visa gada garumā," teikts ASV Armijas Eiropas paziņojumā.

ASV bruņotie spēki šā gada februārī paziņoja, ka reformē Armijas 5. korpusu, pastiprinot tā komandvadību, lai paplašinātu ASV Armijas uzdevumus Eiropā. Šā gada septembrī ASV Armija izvēlējās Poznaņas pilsētu Polijā, kā vietu, kur veidot savu reģionālo pavēlniecību.

ASV un Polija aizvien strādā pie birokrātisko jautājumu risināšanas, lai uzsāktu misiju Poznaņā, tā aizvadītajā nedēļā pavēstīja ASV aizsardzības sekretārs Markas Espers.

ASV Armijas 5.korpusa aktivēšana nozīmē, ka Armija saņems tai nepieciešamos cilvēkresursus, lai spētu nodrošināt operacionālo plānošanu un misijas komandvadību, kā arī pārraudzītu ASV rotācijas spēku pārvietošanu Eiropā.

Plānots, ka korpusa galvenā pavēlniecība aizvien saglabāsies Fort Noksas bāzē ģenerālleitnanta Džona Kolašeski (John Kolasheski) pakļautībā, bet 200 karavīri no kopumā  635 karavīru vienības uz rotācijas pamata atradīsies Polijā.

ASV spēku 5. korpusam ir gara vēsture Eiropā. Tās aizsākumi meklējami 1918. gadā, kad tas piedalījās Pirmajā pasaules karā. Vēlāk Otrā pasaules kara laikā tas tika atkal aktivizēts, bet Aukstā kara gados tika pastāvīgi izvietots Vācijā.

ASV armijas 5. korpuss arī aktīvi atbalstījis ASV Armiju konfliktos Irākā un Afganistānā. ASV Armijas 5.korpuss tika deaktivizēts 2013. gadā, ņemot vērā spēku samazinājumu Eiropā, kāds tika aizsākts pēc Aukstā kara.

Dalies ar šo ziņu