ASV noraida V. Putina piedāvājumu par “New START” beznosacījuma pagarināšanu

Pasaulē
Sargs.lv/DW.com
New START
Foto: Foto: TASS/Scanpix

ASV noraidījusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina priekšlikumu bez ierunām vēl uz gadu pagarināt esošo abu valstu starpā noslēgto kodolieroču neizplatīšanas līgumu “New START”, kura termiņš beigsies jau nākamā gada februārī.

“New START” līgums, kura termiņš beidzas februārī, nosaka ierobežojumus abu valstu kodolgalviņu skaitam, ko tās var izvietot. Tāpat tas ierobežo arī kodolgalviņu nesošo raķešu un bumbvedēju skaitu.

ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Roberts O'Braiens sacīja, ka Vašingtona jau bija ierosinājusi pagarinājumu uz vienu gadu, lai dotu laiku sarunām pēc līguma izbeigšanās datuma, taču ar izpratni, ka divas pasaules lielākās kodollielvalstis šajā laikā pārtrauks darbus pie jaunu kaujas galviņu izstrādes.

"Tas būtu ieguvums abām pusēm. Mēs uzskatījām, ka Krievijas puse bija gatava pieņemt šo priekšlikumu, kad es tikos ar savu kolēģi Ženēvā. ASV ir nopietni noskaņotas pret kodolieroču kontroles mehānismiem, kas ļautu uzturēt drošību pasaulē. Mēs ceram, ka Krievija pārvērtēs savu pozīciju pirms atsākt bruņošanās sacensību," teikts O'Braiena rakstiskajā paziņojumā.

Šobrīd “New START” ir pēdējais starp ASV un Krieviju spēkā esošais ieroču ierobežošanas nolīgums, kas nosaka, ka katras valsts rīcībā var būt ne vairāk kā 1550 kodolgalviņu.

Šīs nedēļas nogalē V.Putins piedaloties videokonferencē Krievijas drošības padomē piedāvāja “New START” pagarināt vēl par gadu bez jebkādu priekšnosacījumu izvirzīšanas.

Putins sacīja, ka Krievija un ASV varētu izmantot viņa piedāvāto līguma pagarinājuma laiku "saprātīgām sarunām par visām detaļām" un ka "būtu kauns, ja šī līguma vairs nebūtu".

"Ir skaidrs, ka mums ir jaunas ieroču sistēmas, kuru ASV pusei vēl nav," sacīja Putins, piebilstot, ka arī viņš sarunās ir gatavs apspriest arī šo elementu.

Dalies ar šo ziņu