Ar varu apspiežot protestus, A. Lukašenko netieši veicinājis Kremļa varas pieaugumu

Pasaulē
Sargs.lv
Baltkrievija
Foto: Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijas autoritārajam prezidentam Aleksandram Lukašenko varas noturēšana var izmaksāt ļoti dārgi. Pat, ja par spīti plašajiem protestiem pēc nesen aizvadītajām prezidenta vēlēšanām, viņa režīmam varu izdosies noturēt ar spēku, Rietumvalstis uz to atbildēs ar sankcijām. Tas savukārt ekonomisko problēmu māktajai Baltkrievijai liks meklēt palīdzību Krievijā, dodot Kremlim jaunus ietekmes instrumentus.  Tā, komentējot situāciju pēc protestu apspiešanas Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās, atzīst ”Sargs.lv” aptaujātie politologi.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem pēc vakar notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā ar vairāk nekā 80% balsu pārsvaru uzvarējis A. Lukašenko. Opozīcijas izvirzītā kandidāte Svetlana Tihonovska jau paziņojusi, ka šos datus neatzīst. Pēc daudzajiem internetā publicētajiem ziņojumiem par iespējamo vēlēšanu rezultātu viltošanu visā Baltkrievijā aizsākās plašas ielu protestu akcijas. Tam sekoja iekšlietu dienestu veiktās pūļa izdzenāšanas un masveida aresti. Minskā protestos aizturēti ap 1000 demonstrantu, bet citās Baltkrievijas pilsētās vēl 2000. Tiesībsargājošās iestādes atkal izcēlušās ar brutalitāti. Tiek ziņots, ka sadursmēs ievainojumus guvuši desmitiem protestētāju, savukārt vienu sabraukusi policijas mašīna.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: EPA/Scanpix
Foto: EPA/Scanpix

Kāds varētu būt protestu iznākums, analītiķi nav pārliecināti. Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošais pētnieks Toms Rostoks uzsver – tas, cik ilgi pie varas spēs noturēties A. Lukašenko, ir atkarīgs no viņa kontrolētajiem drošības dienestiem, no kuriem lielākā daļa aizvien ir prezidenta pusē. Savukārt protestu kustību varētu apgrūtināt fakts, ka opozīcijas pusē aizvien nav izkristalizējusies skaidra politiskā vadība.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: EPA/Scanpix
Foto: EPA/Scanpix
“Šķiet, ka Lukašenko mērķis ir panākt, lai Minskā protestētāji nevarētu ieņemt un noturēt noteiktu pulcēšanās vietu pilsētā, ko tie varētu pasludināt par sava veida “maidanu”. No tā Baltkrievijas prezidents baidās, un tas ir tas, no kā šobrīd visiem spēkiem viņš cenšas izvairīties,” atzina T. Rostoks.

Viņaprāt, ar brutālu tiesībsargājošo iestāžu spēka lietošanu pašreizējais protestu vilnis tiks apspiests. “Daudziem protestētājiem tiks salauzti kauli, citi vienkārši pazudīs, citi nokļūs cietumā, ja vien nepaspēs aizmukt no valsts. Tomēr lielais jautājums ir tas, ko pašam A. Lukašenko darīt tālāk? Skaidrs, ka reakcija uz protestu apspiešanu no Eiropas Savienības puses būs negatīva.  Medus mēnesis būs galā. Par spīti A. Lukašenko varas noturēšanai valsts ekonomikas problēmas nebūs nekur pazudušas un tās būs jārisina. Atkal rodas jautājums - ar ko? Tad atliek tikai un vienīgi Krievija,” viņš sacīja.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: EPA/Scanpix
Foto: EPA/Scanpix

Arī politologs un nacionālajai drošībai veltītā bloga “Latvijasdrosiba.lv” autors Andis Kudors norāda – Baltkrievijas opozīcijas virzītā kandidāte Svetlana Tihanovska diez vai uzņemsies protestu kustības līderes lomu.

“Viņa [S. Tihanovska] nav revolucionāre, kura aicinātu tautu uz barikādēm. [..] Režīms saglabāsies, bet tā leģitimitāte ar šīm vēlēšanām ir iedragāta vairāk nekā jelkad iepriekš,” atzina A. Kudors.

Politologs atzina, lai gan autoritārā valstī ir grūti nomērīt sabiedrības viedokli, liela daļa sabiedrības no Lukašenko ir nogurusi.  Arī protestu dalībnieku skaits ir liels. Tas nozīmē, ka tauta Baltkrievijā sāk atmosties un līdzšinējie protesti var pārvērsties par plašāku politiskās drošības problēmu pašam A. Lukašenko.

Abi politologi ir vienlīdz pārliecināti, ka pašreizējā fāzē Krievija Baltkrievijas iekšpolitikā aktīvi necentīsies iejaukties, taču nākotnē pašreizējo situāciju tā centīsies izmantot savā labā. A. Lukašenko kā autoritārs līderis Kremlim būtu daudz izdevīgāks nekā iespējamās demokrātiskās opozīcijas nākšana pie varas un ar to saistītās demokrātiskas reformas Baltkrievijas iekšienē.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: AP/Scanpix
Foto: AP/Scanpix

“Ja Krievijas ietekme Baltkrievijā ir tik liela, kā par to mēļo, ka pēc būtības teju visa Baltkrievijas ekonomika jau atrodas Krievijas rokās, tad, iespējams, ka politiskie līderi Krievijā varētu domā, ka neatkarīgi, kurš nonāks pie varas, viņam vajadzēs uzturēt labas attiecības ar Krieviju,” atzīst T. Rostoks

Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieks gan prognozē, ka par spīti līdzšinējām nesaskaņām drīzāk Kremlis Baltkrievijas prezidenta krēslā gribētu redzēt Lukašenko, jo demokrātisko spēku uzvara hipotētiski pavērtu durvis lielākai Eiropas Savienības ietekmei Baltkrievijas iekšpolitikā.

Image
Baltija
Foto: Foto: AFP/Scanpix
Foto: AFP/Scanpix

 “Raugoties no Krievijas perspektīvas, ja Baltkrievijā nāktu pie varas opozicionāri, tad cena šādām pārmaiņām būtu daudz augstāka nekā Armēnijā, kur notika līdzīgas izmaiņas. [..] Ja nu tomēr šajā situācijā kaut kādā veidā vēlēsies iejaukties Krievija, tad tas būs daudz maigāk un pēc iespējas neredzamāk nekā to nācās pieredzēt Ukrainā. Kāpēc? Lai pati Krievija nedabūtu jaunas sankcijas,” teica T. Rostoks.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: TASS/Scanpix
Foto: TASS/Scanpix

Līdzīgi uzskata arī A. Kudors. “Demokrātiskā domāšana nav savienojama ar Krievijas  vadītās Neatkarīgo valstu sadraudzības integrācijas centieniem, Eirāzijas ekonomisko savienību vai Krievijas un Baltkrievijas savienotās valsts ideju, kas izdevīga tikai vienam spēlētājam. Krievijai A.Lukašenko ir vajadzīgs. Baltkrievijas prezidents nespēj atrisināt savas valsts ekonomikas problēmas Rietumos, jo tur kredīti autoritārām valstīm netiek izsniegti, līdz ar to viņš nevar aiziet no Krievijas. Savukārt demokrātiska Baltkrievija agri vai vēlu slīdēs prom no Maskavas ietekmes,” norādīja politologs.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: EPA/Scanpix
Foto: EPA/Scanpix
Tiesa, cik lielā mērā Maskava jaunajās attiecībās varēs diktēt savus noteikumus, aizvien nav skaidrs. Eksperti atzīst - no vienas puses, pēc vēlēšanu rezultātu falsifikācijas un brutālajām protestu apspiešanām Maskavai varētu būt kārdinājums vēl vairāk uzspiest savus nosacījumus gan Krievijas un Baltkrievijas savienotās valsts integrācijas jautājumos, gan citos Krievijas ģeopolitiskajām interesēm nozīmīgos projektos. No otras puses, tādā gadījumā pašai Baltkrievijas tautai, kura jau iebilst pret Krievijas un Baltkrievijas apvienotās valsts projektu, tiktu raidīts skaidrs signāls ka A. Lukašenko ar varu un viltu ir noturējis varu, bet galu galā arī zaudējis valsti.
Image
Baltkrievija
Foto: Foto: TASS/Scanpix
Foto: TASS/Scanpix

Vienlaikus politologi atzīst – sarkanā līnija Maskavai tālāko attiecību veidošanā ar Baltkrieviju būs nomas līgums par divu militāro bāzu tālāko nākotni, no kurām viena ir agrās brīdināšanas radaru bāze, bet otrā – sakaru centrs ar Krievijas kara flotes zemūdenēm Atlantijas okeānā. Šo bāzu saglabāšana Krievijai varētu būt tikpat svarīga, kā Melnās jūras flotes bāzes saglabāšana Krimas pussalā, kas vēlāk kalpoja par iemeslu pussalas aneksijai.

Dalies ar šo ziņu