Vācija cenšas panākt jaunas sistēmas ieviešanu aizsardzības izdevumu aprēķinu atspoguļošanai

Pasaulē
Sargs.lv/DefenseNews.com
Karrenbauere
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Vācija - Vācijas aizsardzības ministre Annegreta Krampa-Karrenbauere šobrīd cenšas panākt jaunas mērauklas izmantošanu Vācijas aizsardzības nozares finansējuma atspoguļošanai. Ja tā tiktu pielietota, iegūtie rezultāti liktu domāt, ka Vācija varētu būt uzņēmusies pat 10 procentus no kopējo alianses izmaksu prasībām, vēsta portāls “DefenseNews”.

Šādi iegūtie skaitļi atspoguļotu NATO kopējo “plānošanas mērķu” īpatsvaru Vācijas aizsardzības izdevumos, kas tikt periodiski uzskaitīti. Šāda aprēķinu sistēma spētu precīzāk atspoguļot Vācijas centienus nozares finansēšanā tādās kategorijās kā  “nauda, ​​iespējas un saistības”, nekā pašreizējais aizsardzības izdevumu mērķis - 2 % no valsts IKP, norāda Aizsardzības ministrijas pārstāvji.

“Defense News” raksta, ka Vācijas aizsardzības ministre kādu laiku iepriekš centusies samazināt mērķus par 2% atvēlēšanu no IKP aizsardzības izdevumu tēriņiem. Šāda nepieciešamība tika pamatota ar gaidāmajiem triecieniem ekonomikai, ko radīšot Covid-19 pandēmija.

Pašlaik tiek lēsts, ka pērn Vācijas aizsardzības izdevumi bija teju 50 miljardi ASV dolāru, jeb 1,3% no valsts IKP. “Defense News” atgādina, ka šādu skaitli izdevies panākt pēc ievērojamiem finansējuma palielinājumiem aizsardzības nozarei aizvadīto gadu laikā. Iespējams, šogad koronavīrusa pandēmijas un tās izraisītā tautsaimniecības izaugsmes samazināšanās ietekmē kopējie aizsardzības izdevumi attiecinājumā pret IKP varētu sasniegt arī 1,6 %.

Berlīnes attālināšanās no NATO atrunātā aizsardzības izdevumu apjoma minimuma gadiem ilgi bija kā ērkšķis transatlantiskajās attiecībās. Arī nesen ASV prezidents Donalds Tramps, pamatojot vairāk nekā 10 tūkstošu karavīru izvešanu no Vācijas, norādīja, ka tas ir sava veida sods par atbilstoša finansējuma neatvēlēšanu aizsardzībai.

2% finansējuma aizstāvji jau uzslavējuši šo uzskaites sistēmu par tās nepielūdzamo objektivitāti. Tomēr tiek atgādināts, ka vērtēšana šajā virzienā notiek un neviena mēraukla nav imūna pret interpretāciju un tās maiņu.  Jau šobrīd aizsardzības nozares amatpersonām Berlīnē jāsaskaras ar spiedienu, mēģinot atbildēt uz dažādiem argumentiem,  ņemot vērā, faktu, ka NATO plānošanas mērķi iesliecas tālu nākotnē. Tādējādi procesu saskaņošana ar konkrētiem skaitļiem var izrādīties lieki centieni.

Dalies ar šo ziņu