D.Medvedevs brīdina Baltkrieviju par sekām Krievijas algotņu apcietināšanas dēļ

Pasaulē
Sargs.lv/ Stars and Stripes/ Associated Press/ LETA
Medvedevs
Foto: Foto: REUTERS/ Scanpix

33 Krievijas algotņu arests Baltkrievijā nav vērtējams citādi kā ar Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu kampaņu saistīts iestudējums, tāpēc Baltkrievijai šo arestu dēļ nāksies saskarties ar drūmām sekām abu valstu attiecībās.  Šādu brīdinājumu trešdien izteicis Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks un ciešs Krievijas autoritārā prezidenta Vladimira Putina līdzgaitnieks Dmitrijs Medvedevs.

Krievija ir pieprasījusi atbrīvot algotņus, apgalvojot, ka viņi tikai ceļojuši cauri Baltkrievijai tranzītā un nokavējuši savienoto reisu uz citu valsti. Tikmēr Baltkrievijas valdība attiecības ar Maskavu saasinājusi vēl vairāk, pieļaujot iespēju, ka daļu no algotņiem varētu izdot Ukrainai, kur tiem izvirzītas apsūdzības par karošanu Krievijas atbalstīto separātistu pusē Austrumukrainā.

D.Medvedevs Minskas rīcību asi kritizēja, apgalvojot, ka Baltkrievijas valsts vadība iemainījusi līdz šim labās abu valstu attiecības “sīkmanīgā priekšvēlēšanu kampaņā”.

Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks kā atbildīgo, viņaprāt, nepamatotajā algotņu aizturēšanā tieši vārdā nenosauca Baltkrievijas autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kurš jau sesto reizi pēc vēlēšanām plāno ieņemt valsts vadītāja amatu. Vienlaikus D. Medvedevs algotņu apcietināšanu raksturoja kā “vienkāršu politisko tehnoloģiju ar mērķi sabiedrības acīs radīt ienaidnieka tēlu, kuru izmantojot, ir iespējams sasniegt savus politiskos mērķus.”

“Šāda [Baltkrievijas] rīcība nav tikai aizskaroša, bet tā ir arī ļoti skumja. Tā radīs arī skumjas sekas [Baltkrievijai],” sacīja D. Medvedevs.

Kā norāda “Associated Press”, savas 26 gadus ilgušās valdīšanas laikā A. Lukašenko ir paļāvies uz Krievijas subsīdijām un aizdevumiem, lai uzturētu pie dzīvības Baltkrievijā pastāvošo padomju stila ekonomiku. Vienlaikus A. Lukašenko ir aktīvi pretojies Maskavas centieniem kontrolēt visus Baltkrievijas ekonomikas aktīvus.

Tiesa šā gada sākumā Kremlis palielināja spriedzi attiecībās ar Baltkrievijas prezidentu, apturot dažas subsīdiju programmas un brīdinot Baltkrievijas valdību, ka tai būs jāpieņem krietni ciešāks ekonomiskās un politiskās integrācijas modelis ar Krieviju, ja tā vēlēsies arī turpmāk ar ievērojamām atlaidēm saņemt tālākas Krievijas energoresursu piegādes. A. Lukašenko šādus Krievijas brīdinājumus nosodīja, apsūdzot Krieviju centienos atņemt Baltkrievijai tās neatkarību.

Mediji jau ziņoja, ka Minska aizvadītajā nedēļā aizturētos Krievijas algotņus vaino centienos sarīkot terora aktus, lai tādējādi destabilizētu situāciju pirms šajā nedēļas nogalē gaidāmajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām.

Kā apgalvo Baltkrievija, visi apcietinātie Krievijas pilsoņi ir privātās militārās kompānijas "Vagner" kaujinieki. Šī kompānija pieder Krievijas autoritārā prezidenta Vladimira Putina līdzgaitniekam Jevgēņijam Prigožinam, kurš pazīstams ar iesauku “Putina pavārs”. Šīs kompānijas kaujinieki apsūdzēti par karošanu Krievijas atbalstīto kaujinieku rindās Austrumukrainā, piedalījušies karadarbībā Sīrijā diktatora Bašara al Asada spēku pusē, kā arī piedalās Lībijas pilsoņu feldmaršala Halifa Haftara spēku pusē. Savukārt pats J. Prigožins tiek apsūdzēts par mēģinājumu iejaukties ASV 2016.gada vēlēšanās.

Vēl otrdien Baltkrievijas prezidents savā uzrunā tautai apsūdzēja Krieviju citu kaujinieku grupu iesūtīšanai Baltkrievijas dienvidu rajonos, taču sīkākas detaļas šajā jautājumā nesniedza. Vienlaikus A. Lukašenko brīdināja Maskavu necensties pasliktināt attiecības ar Baltkrieviju, jo šāda nestabilitāte var tālāk izplesties arī pašā Krievijā.

Lai vēl vairāk sadusmotu Kremli, A. Lukašenko aizvadījis telefona sarunu ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kurš lūdzis Baltkrievijai izdot 28 no 33 apcietinātajiem “Vagner” kaujiniekiem, kuriem Ukrainā varētu tikt izvirzītas apsūdzības par karošanu Austrumukrainas separātistu rindās.

Skeptiska par A. Lukašenko režīma spēku veiktajām Krievijas kaujinieku aizturēšanas operācijām ir arī Baltkrievijas opozīcija. Tās aktīvisti uzskata, ka algotņu aizturēšana tiek un tiks izmantota A. Lukašenko popularitātes vairošanai pirms svētdien gaidāmajām vēlēšanām.

Tikmēr eksperti apgalvo, ka Baltkrievija jau sen ir nodrošinājusi tranzīta koridoru delikātām Krievijas slepenajām operācijām, taču tagad A.Lukašenko, šķiet, mēģina šo ierasto praksi izmantot savās politiskajās interesēs.

Dalies ar šo ziņu