ASV vēstnieka kandidāts Ukrainā: ASV interesēs ir sniegt atbalstu Ukrainai

Pasaulē
Sargs.lv/Ukrinform
ASV
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Ukraina ir uzsākusi ceļu demokrātijas un ceurredzamas pārvaldības virzienā, tālab ASV ir jāatbalsta šis Ukrainas mērķis, jo tā saskan ar ASV nacionālās drošības interesēm.  Šādi, uzrunājot ASV Senātu, norādījis ASV vēstnieka kandidāts Ukrainā Keits Deitons (Leith W. Dayton), ziņo Ukrainas ziņu aģentūra “Ukrinform.”

ASV Prezidents Donalds Tramps nominēja Keitu Deironu vēstnieka amatam Ukrainā 2020. gada maijā. Lai arī Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrio Kuleba izvēli ir atbalstījis, tā ir jāapstiprina ASV Senāta apstiprināšanas procedūrai.

Savā uzrunā ASV Senāta Ārlietu komitejai Deitons norādīja – Ukraina cenšas atbrīvoties no Maskavas ietekmes un izveidot valdību, kas ir atbildīga, caurspīdīga un atsaucīga saviem pilsoņiem. Viena lieta, kas nav mainījusies un nemainīsies, ir tas, ka ASV nacionālāko drošības interešu vārdā ir jāatbalsta šie Ukrainas centieni, lai sasniegtu nākotni, kur Ukraina ir nedalīta, demokrātiska un brīva. Ukrainai jāturpina ceļš, ko tā ir iesākusi, ieviešot labas pārvaldības un ekonomiskās reformas.

K. Deitons uzsvēra – ASV vienmēr ir atbalstījušas diplomātisku situācijas risinājumu, taču vienlaikus tās pilnībā atbalsta Ukrainas centienus sevi aizsargāt no Krievijas agresijas Ukrainas Austrumos. Donbasā atrodas 2300 Krievijas militārpersonu, un Krievijas Federācija separātistu rīcībā ir nodevusi vismaz 400 tanku, 700 artilērijas vienību, kā arī haubices, bezpilota aparātus, pretgaisa sistēmas un strēlnieku ieročus.

Keits Deitons no 2010. gada ir Džordža Maršala centra vadītājs Vācijā. Pašlaik viņš ir vecākais ASV Aizsardzības departamenta padomnieks Ukrainas jautājumos. Iepriekš K. Deitons četras desmitgades dienējis ASV Armijā, 2010. gadā atvaļinoties kā ģenerālleitnants.

Dalies ar šo ziņu