Igaunija veidos Valsts rezervju centru krīžu gadījumiem

Pasaulē
LETA-ERR
pārtika
Foto: Foto: POSTIMEES/Scanpix

Igaunijas valdība pieņēmusi lēmumu izveidot Valsts rezervju centru, lai krīzes gadījumā garantētu iedzīvotāju apgādi ar nepieciešamākajām precēm.

Kā skaidrojis ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss, šāds lēmums pieņemts, analizējot problēmas, kas iezīmējušās Covid-19 krīzes gaitā tiklab attiecībā uz pašām valsts rezervēm, kā uz to nodrošināšanas un sadales principiem.

Pēc viņa teiktā, līdz šim Igaunijā nav bijis vienas iestādes, kas būtu atbildīga par drošu piegāžu garantijām. Tādēļ ārkārtējās situācijas laikā vajadzīgo rezervju pietrūcis un nācies zaudēt daudz vairāk laika, izraugoties atbildīgos par rezervju veidošanu un nodrošinot to piegādi.

Jaunveidojamais centrs būs atbildīgs par individuālās aizsardzības līdzekļu, medikamentu un medicīnisko preču, veterināro preparātu, pārtikas, pirmās nepieciešamības preču un degvielas iepirkšanu, glabāšanu, kvalitātes kontroli, krājumu atjaunošanu un sadali.

Tas atradīsies Ekonomikas un infrastruktūras ministrijas pārziņā un tiks veidots kā akciju sabiedrība "Eesti Varude Keskus" ("Igaunijas krājumu centrs, EVK), paplašinot esošo Igaunijas Degvielas rezervju aģentūru - akciju sabiedrību "Eesti Vedelkütusevaru Agentuur".

"Šiem krājumiem jābūt pieejamiem jebkurā laikā un jāatbilst noteiktām kvalitātes prasībām, lai nerastos tādas situācijas, ka individuālās aizsardzības līdzekļu rezerves ātri izsīkst, bet medikamentiem beidzies derīguma termiņš," norādījis ministrs.

Dalies ar šo ziņu