Ukrainā aiztur grupējumu, kuru vaino par aizsardzības tehnoloģiju pārdošanu Krievijai

Pasaulē
Sargs.lv/ 112.internationa
SBU
Foto: Foto: 112.international

Ukrainas drošības dienests (SBU) atklājis shēmu, kuras ietvaros nelegāli Krievijā tikušas pārdotas Ukrainas aizsardzības uzņēmumos ražotās tehnoloģijas, tā ziņo Ukrainas portāls “112 UA”, atsaucoties uz SBU pārstāvju ziņojumu sociālajā vietnē “Facebook”.

“Ukrainas drošības dienesti atklājuši vairākus privātuzņēmumu darbiniekus, kuri organizējuši nelegālas Ukrainā ražotās militārās nozīmes un dubultās izmantošanas tehnoloģiju produktu piegādes shēmas uz Krieviju. Produkti, kas šādi tikuši izvesti uz agresorvalsti ražoti valstij piederošajos aizsardzības uzņēmumos,” teikts SBU paziņojumā.

Kā raksta portāls “112 UA”, saistībā ar sākto izmeklēšanu SBU pārstāvji veikuši vairāks kratīšanas aizsardzības nozares uzņēmumos Harkovā, Kijevā, Zaparožjā, Odesā, Dņepropetrovskā, Mihailovā un Poltavā.

SBU izmeklētāji atklājuši, ka tehnoloģijas no valsts aizsardzības uzņēmumiem iegādājušies privātuzņēmumu pārstāvji, lai tās vēlāk piegādātu Krievijai un citām valstīm.

“Domājams, ka militārās nozīmes produktu pārdošana privātuzņēmumiem varēja notikt ar valstij piederošo aizsardzības uzņēmumu darbinieku līdzdalību, kas ir vērtējams kā likuma pārkāpums,” teikts SBU paziņojumā.

Izmeklēšanā arī atklāts, ka atsevišķi noziedzīgās grupas pārstāvji Krievijā nogādājuši Ukrainā ražotās militārās nozīmes produktus un tehnoloģijas.

Saskaņā ar izmeklēšanas materiāliem, šo nelegālo darbību organizētājs ir izpilddirektors kādā nozīmīgā Krievijas uzņēmumā, kas specializējas militārās nozīmes produktu piegādei Krievijas bruņotajiem spēkiem un izejmateriālu piegādei Krievijas militāri-industriālajam kompleksam.

Pēc portāla “112 UA” ziņotā, nelegālās shēmas organizatoram ir plaši sakari ar bijušajiem un esošajiem Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) darbiniekiem.

Pašlaik SBU paziņojis par izvirzīto aizdomās turamā statusu shēmas organizatoram un vēl trim privātu uzņēmumu amatpersonām. Šobrīd tiek vērtēta arī citu noziedzīgā grupējuma dalībnieku atbildība pastrādātajā noziegumā.

Kā ziņo portāls “112 UA”, iepriekš izmeklētāji no Harkovas reģionālā prokurora biroja kā aizdomās turamos par nelegālām identificēja divus aizdomās turamos no uzņēmuma

Iepriekš Harkovas apgabala prokuratūras izmeklētāji aizdomās turamā statusu saistībā ar līdzdalību nelikumīgā militārās nozīmes tehnoloģiju piegādē Krievijai piemēroja divām valsts uzņēmuma “Plant Electrotyazhmas” amatpersonām.

Dalies ar šo ziņu