Uhaņas “sāpīgā” pieredze militārā stila karantīnas izmantošanā

Pasaulē
Sargs.lv/Reuters.com
Uhaņa
Foto: Foto: AP/Scanpix

Pasaule šobrīd saskaras ar korona vīrusa pandēmiju, kas aizvien pieņemas apmēros. Tomēr Ķīna šonedēļ atkal atvērusi Uhaņas pilsētu, kurā sākotnēji izraisījās Covid-19 pandēmija, tādējādi ļaujot 11 miljoniem iedzīvotāju izbraukt ārpus tās robežām. Šis solis tiek uzskatīts par nopietnu pavērsiena punktu centienos apkarot vīrusa radīto uzliesmojumu, vēsta “Reuters”.

Lai gan Ķīna un daudzi starptautiski veselības eksperti atzinīgi novērtēja operāciju Uhaņas koronavīrusa uzliesmojuma ierobežošanai, tā nenāca viegli. Kā zināms, Uhaņā tika izveidota militārā stila karantīna, lai veiksmīgi ierobežotu vīrusa tālāku izplatību.

Pirmais korona vīrusa gadījums Uhaņā tika atklāts decembrī, kam sekoja arī pirmais nāves gadījums janvārī. Pilētas valdība pirmajās divās nedēļās uzstāja, ka situācija tiek kontrolēta. Valdīja aizdomas, ka vīruss izcēlies no savvaļas dzīvniekiem un jūras produktu tirgus.

Tomēr vēlāk situācija tikai pasliktinājās. Kāds Uhaņas iedzīvotājs vēsta, ka līdz 12. janvārim jau vairāki cilvēki no apkārtējiem tika izolēti ar vīrusa pazīmēm. Tomēr līdz 16. janvārim, Uhaņas valdība neieviesa nekādus ierobežojums, jo jauni saslimšanas gadījumi netika konstatēti. Pilsētas dzīve turpinājās kā ierasts. Vienīgie ierobežojumi bija sejas masku nēsāšana un temperatūras mērīšana publiskās vietās.

Situācija mainījās 18. janvārī, kad Uhaņā ieradās zinātnieku komanda, kas vēlējās izpētīt iespējamos slimības izraisītājus. Divu dienu laikā komanda izpētīja Uhaņas uzliesmojuma avotu un apmēru, pārbaudot jūras produktu un savvaļas dzīvnieku tirgu. Svarīgi piebilst, ka dienu pirms pētnieku ierašanās, tika konstatēti vēl četri jauni saslimšanas gadījumi, kas nekādi nesaistījās ar iespējamo slimības izcelšanās avotu. Šis faktors apšaubīja iepriekšējos valdības pieņēmumus, ka vīruss netiek pārnests no cilvēka uz cilvēku.

Pētnieku grupa atklāja arī faktus, kas iepriekš netika publiskoti. Vairāki veselības aprūpes darbinieki bija inficējušies. Centieni izsekot ciešus kontaktus ar citiem apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem bija sarukuši, un slimnīcas nebija veikušas nevienu testu līdz pat 16. janvārim.

Pēc šiem atklājumiem eksperti ieteica izolēt Uhaņas pilsētu un ieviest stingrus ierobežojumus. Sākotnēji pilsētas valdība šo eksperta ieteikumu noraidīja, baidoties par ekonomiskās situācijas pasliktināšanos. Tomēr 20. janvāra vakarā centrālā valdība izveidoja darba grupu Uhaņā, lai vadītu cīņu pret epidēmiju. Tika aizsāktas sarunas par Uhaņas slēgšanu. Hubei provinces statistikas biroja vadītāja vietnieks Jē Kvings (Ye Qing), atzina, ka valdība reaģēja pārāk vēlu un šī būšot ļoti liela un smaga mācība visiem.

22. janvārī Uhaņas valdība saņēma paziņojumu par aizliegumu pamest pilsētu. Direktīva neparedzēja sīkāku informāciju, taču pilsētas amatpersonas pa tālruni saņēma paziņojumu, ka nākamajā rītā pilsēta tiks slēgta.

Par pilsētas slēgšanu publiski tika paziņots pulksten divos no rīta, un tūkstošiem Uhaņas iedzīvotāju metās meklēt izeju. Tomēr gan piekļuve pilsētai, gan izkļūšana no tās tika liegta. Tika apturēta sabiedriskā transporta kustība un aizliegta privāto automašīnu lietošana.

Gandrīz divus mēnešus pēc pilsētas slēgšanas Ķīna atkal sākusi atļaut iedzīvotājiem izbraukt no pilsētas, kā arī atļāvusi iekšzemes reisus un starppilsētu vilcienus. Uhaņa aizvadītajā nedēļā ziņoja tikai par vienu jaunu saslimšanas gadījumu, un 93% no visiem saslimšanas gadījumiem veiksmīgi noslēgušies ar pacientu izveseļošanos, liecina oficiālie dati. Ķīna arī nesen ir sākusi ziņot par asimptomātiskiem gadījumiem, proti tādiem, kuros pārnēsātāji var pārnest slimību, nejūtot simptomus.

Daudzas valstis cenšas ņemt par piemēru  “Uhaņas karantīnu” un seko tās veidotajām vadlīnijām. Tikmēr Cinghua universitātes profesors Sue Lans (Xue Lan) norādījis, ka turpmāk cilvēku sociālā dzīve būs pavisam jaunā, “normālajā stāvoklī”.

 

Dalies ar šo ziņu