Ziemeļkorejas armijā ievērojami samazināta virsnieku pārtikas deva

Pasaulē
Sargs.lv/Dailynk.com
Kims
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejas Bruņotie spēki nākamajos sešos mēnešos saviem virsniekiem nodrošinās vien 10 dienu pārtikas devas mēnesī, raksta Dienvidkorejas medijs “NK Daily”.

“Daily NK” militārie avoti 1. aprīlī paziņoja, ka Ziemeļkoreja 30. marta rītā esot paziņojusi lēmumu samazināt pārtikas devas līdz 10 dienām mēnesī. Jaunais lēmums nozīmē, ka Ziemeļkorejas armijas virsnieku ģimenes turpmāk saņems tikai trešdaļu no pārtikas daudzuma, kuru tās saņēma līdz šim.

Avoti laikrakstam “Daily NK” sacīja, ka jaunā kārtība atspoguļo režīma mēģinājumus samazināt valsts izdevumus, laikā, kad COVID-19 vīrusa izplatīšanās valstī nopietni noslogo Ziemeļkorejas ekonomiku.

"Varas iestādes cenšas karavīriem iestāstīt, ka viņiem būs jādzīvo ļoti taupīgi, lai saglabātu pietiekami lielu daudzumu pārtikas krājumu kara gadījumam," skaidroja kāds anonīms “Daily NK”  avots.

Tiek ziņots, ka daudzi armijas virsnieki esot bijuši šokā, dzirdot jaunumus par pārtikas devu samazināšanu. Valsts pārtikas sadales sistēma karavīriem līdz šim ļāva samērā regulāri pabarot savas ģimenes, neskatoties uz sliktajiem ekonomiskajiem apstākļiem valstī. Virsnieku bažas pastiprina arī fakts, ka Ziemeļkorejā gandrīz katru pavasari pārtikas daudzums ir ļoti ierobežots.

“Ekonomisko sankciju rezultātā pārtikas daudzums, kas tika izdalīts, jau sen bija samazinājies, taču šis pēkšņais lēmums samazināt pārtikas piegādi ir izraisījis sūdzības karavīru starpā,” “Daily NK” sacīja cits avots.

Militārpersonām nav atļauts iesaistīties uzņēmējdarbībā, kā arī lielākā daļa karavīru nespēj iesaistīties kontrabandā pie Ķīnas robežas, jo darbība pie tās pašlaik ir stingri ierobežota koronavīrusa dēļ, skaidroja “Daily NK” avoti.

“Ja karavīri iesaistās tirgus aktivitātēs, viņi riskē ar sava darba zaudēšanu, bet tajā pašā laikā viņi nevar noskatīties uz to, kā viņu ģimenes mirst badā. Ziemeļkorejas karavīri pašlaik atrodas neapskaužamā situācijā,” sacīja avots, pieļaujot, ka jaunais lēmums samazināt ēdiena devas, varētu mazināt virsnieku šķiras lojalitāti pret režīmu.

“Daily NK” avoti ziņoja, ka daži virsnieki ir izteikuši cerību, ka rudenī ražas ievākšana ļaus režīmam atjaunot iepriekšējās pārtikas devas. Citi karavīri cer, ka Korejas strādnieku partijas dibināšanas 75. gadadiena 10. oktobrī nesīs labākus laikus, tomēr daudzi karavīri ir nobažījušies, ka valsts ekonomiskā situācija tikai pasliktināsies, ja turpināsies koronavīrusa epidēmija.

Dalies ar šo ziņu