Pēc aviobāzes kuģa kapteiņa atlaišanas no amata atkāpjas ASV Jūras spēku sekretārs

Pasaulē
Sargs.lv/Navytimes.com
Modlijs
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

ASV Jūras spēku sekretārs Tomass Modlijs (Thomas Modly) paziņojis, ka nolēmis atkāpties no sava amata. Šis solis, sperts pēc tam, kad viņš atbrīvoja no amata aviobāzes kuģa “USS Theodore Roosevelt” kapteini Bretu Krozjēru (Brett Crozier), kad viņš pieprasīja evakuēt kuģi pēc tam, kad uz tā tika konstatēta masveida koronavīrusa izplatība, vēsta ASV medijs “Navytimes.com”.

Portāls norāda, ka šāda T. Modlija rīcība, iespējams, radīja lielāko sabiedrisko attiecību skandālu, kāds jebkad piedzīvots ASV Jūras spēkos.

Par savu lēmumu atkāpties T. Modlijs paziņoja tikšanās laikā ar ASV aizsardības sekretāru Marku Esperu. Vēlāk M. Espers apstiprināja T. Modlija atkāpšanos oficiālā paziņojumā.

“Viņš atkāpās pēc paša gribas, nostādot Jūras spēku un jūrnieku vajadzības augstāk par savām personiskajām vajadzībām, ar savu lēmumu ļaujot mums kā institūcijai virzīties tālāk.”
Espers
ASV Aizsardzības sekretārs
Marks Espers

 “Viņš patiesi rūpējās par jūrniekiem. Sekretārs T. Modlijs daudzus gadus kalpoja mūsu valstij gan tērpies formā, gan bez tās. Es ļoti cienu jebkuru cilvēku, kas kalpo mūsu valstij un nostāda kopējās intereses augstāk nekā personīgās intereses. Es viņam novēlu visu to labāko,” uzsvēra M. Espers.

Par jauno Jūras spēku sekretāru M. Espers iecēla ASV Armijas sekretāra vietnieku Džeimsu Makfersonu (James McPherson). Dž. Makfersons savā iepriekšējā amatā tika iecelts vien 15 dienas atpakaļ. Dž. Makfersons ir jau trešais Armijas ierēdnis, kuru M. Espers pēdējo mēnešu laikā ieceļ svarīgos bruņoto spēku amatos.

T. Modlijs lēmumu atkāpties no amata pieņēma neilgi pēc tam, kad vairāki Demokrātu partijas Kongresa locekļi aicināja atlaist pašu T. Modliju, saistībā ar viņa lēmumu no amata atbrīvot aviobāzes kuģa “USS Theodore Roosevelt” kapteini Bretu Krozjēru (Brett Crozier). T. Modlijs šādu lēmumu iepriekš pieņēma, jo B. Krozjēra vēstule, par Covid-19 izplatīšanos uz kuģa tika nosūtīja nekonfidenciālā veidā, kā rezultātā tā pēcāk tika nopludināta medijiem.

Notikumu eskalācija sākās pirmdienā, kad T. Modlijs ar lidmašīnu devās uz Guamu, lai uzrunātu vīrusa skartā aviobāzes kuģa komandu. T. Modlijs savā uzrunā teica, ka kapteinis B. Krozjērs esot pārāk naivs, vai pārāk stulbs, lai vadītu šāda tipa kuģi. Kad T. Modlijs uzzināja, ka viņa runa tika publicēta medijos viņš vēlreiz paziņoja, ka pilnīgi viss, ko viņš runā esot teicis, atbilst viņa uzskatiem.

Neilgi pirms ziņa par T. Modlija atkāpšanos no amata tika publicēta, ASV Pārstāvju palātas spīkere no Demokrātu partijas Nensija Pelosi (Nancy Pelosi) T. Modlija komentārus kuģa apkalpei novērtēja kā ļoti nepiemērotus, un aicināja atbrīvot no amata pašu T. Modliju.

“Sekretāra T. Modlija rīcība un teiktais parādīja, ka mūsu karaspēka aizsargāšana no vīrusa nav viņa prioritāte,” sacīja spīkere. “Viņš parādīja, ka viņam trūkst labas vadības prasmes, kas tik ļoti ir nepieciešamas šajā grūtajā situācijā,” piebilda N. Pelosi.

Arī Kongresa Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētājs Adams Smits (Adam Smith) no Demokrātu partijas T. Modlija rīcību novērtēja ļoti negatīvi. “Es pilnīgi neatbalstu veidu, kā Jūras spēku sekretārs risināja Covid-19 izplatīšanās krīzi uz aviobāzes kuģa “USS Theodore Roosevelt”,” viņš sacīja. A. Smits kapteiņa atlaišanu novērtēja kā “labākajā gadījumā pārmērīgu reakciju”, kā arī asi kritizēja T. Modlija aizskarošos izteicienus, kurus viņš vērsa pret kapteini B. Krozjēru kuģa apkalpes priekšā.

Saasinoties spriedzei, prezidents Donalds Trumps paziņoja, ka viņš uzņemsies starpnieka lomu un centīsies samierināt abas puses. “Šajā gadījumā strīdas divi ļoti labi cilvēki un ticiet vai nē, es esmu ļoti labs strīdu risinātājs,” sacīja prezidents.

T. Modlijs vēlāk atvainojās par saviem izteicieniem runas laikā kuģa “USS Theodore Roosevelt” jūrniekiem. "Es nedomāju, ka kapteinis Brets Krozjērs ir naivs vai stulbs," sacīja T. Modlijs. “Es uzskatu, ka tieši tādēļ, ka kapteinis B. Krozjērs nav naivs vai stulbs, viņš nolēma nosūtīt e-pastu publiskā veidā, cenšoties pievērst sabiedrības uzmanību situācijai uz viņa kuģa,” sacīja Jūras spēku sekretārs.

T. Modlijs arī nolēma ar 745 vārdu garu rakstu atbildēt uz Teodora Rūzvelta mazmazdēla Tvīda Rūzvelta (Tweed Roosevelt) vēstuli, kuru publicēja “New York Times”. Divdesmit sestā ASV prezidenta radinieks savā vēstulē salīdzina Breta Krozjēra rīcību ar sava vecvectēva rīcību dzeltenā drudža un malārijas uzliesmojuma laikā 1898. gadā.

“Es ļoti cienu Rūzvelta kungu un viņa ģimenes milzīgo ieguldījumu mūsu valsts vēsturē, tomēr kapteiņa B. Krozjēra gadījumā viņš maldas,” sacīja T. Modijs Jūras spēku interneta vietnē, tomēr T. Modlija teiktais neilgi pēc publikācijas tika izdzēsts no Jūras spēku mājaslapas.

24 stundas ilgušais skandāls noslēdzās otrdien, kad T. Modlijs iesniedza savu atlūguma vēstuli, kurā viņš savu laiku kā Jūras spēku sekretārs nosauca par “savas dzīves godu”. “Es esmu parādā visiem Jūras spēku un Jūras kājiniekiem mūžīgu pateicību par iespēju tiem kalpot,” T. Modlijs rakstīja savā vēstulē. “Es mūžīgi būšu pateicīgs par man doto iespēju būt daļa no Jūras spēkiem mūsu Republikā.”

Dalies ar šo ziņu