Irānas pretgaisa aizsardzības raķetes, iespējams, vainojamas Ukrainas lidmašīnas notriekšanā

Pasaulē
Sargs.lv/TheGuardian.com/France24.com/DW.com/Bellingcat.com/Reuters.com
aviokatastrofas vieta
Foto: Foto: Nazanin Tabatabaee/WAN

Nu jau vairāki avoti medijiem paziņojuši, ka Ukrainas aviokompānijas lidmašīnu, iespējams, notriekušas Irānas pretgaisa aizsardzības raķetes, taču valsts amatpersonas to joprojām noliedz un situāciju sauc par “absolūti neiespējamu”.

Vairāk valstu amatpersonas, ieskaitot ASV prezidentu Donaldu Trampu, Kanādas premjerministru Džastinu Trudo un Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu, paziņojušas, ka no izlūkošanas avotiem saņēmuši informāciju par vainīgo Ukrainas gaisa kuģa notriekšanā. Viņi ir pārliecināti, ka gaisā lidaparātam trāpījušas Irānas pretgaisa aizsardzības raķetes, vēsta Vācijas sabiedriskais medijs “Deutsche Welle”.

ASV amatpersonas ziņu aģentūrai “Reuters” pat norādījušas, ka satelīti konstatējuši pretgaisa aizsardzības raķešu iedarbināšanas brīdi un infrasarkanie signāli norādījuši uz divu raķešu palaišanu gaisa kuģa virzienā. Pēc īsa brīža tam sekojis infrasarkanais signāls no degoša lidaparāta, norāda ASV laikraksts “The Guardian”.

Neilgi pēc šādiem rietumvalstu izteikumiem, Irānas Civilās aviācijas organizācijas direktors Ali Abedzade (Ali Abedzadeh) paziņoja, ka “pieņēmumi par Ukrainas lidaparāta notriekšanu ar raķeti ir izdomājums”. Jāpiebilst, ka tiešsaistes pētījumu organizācijas “Bellingcat” publicētajā video, kuru uzņēmis kāds Irānas iedzīvotājs, redzams iespējamais Ukrainas lidmašīnas un pretgaisa aizsardzības raķetes sadursmes brīdis.

Sākotnēji Irānas amatpersonas paziņoja, ka notikuma izmeklēšanā nevēlas sadarboties ne ar ASV, ne cietušās lidmašīnas ražotāju – ASV “Boeing”. Taču piektdienas rītā ziņu dienests “France 24”, atsaucoties uz Irānas valsts ziņu aģentūru “IRNA”, vēsta, ka Irānas Ārlietu ministrija oficiāli uzaicinājusi izmeklēšanā piedalīties Ukrainas un “Boeing” pārstāvjus, kā arī to valstu izmeklētājus, kuru pilsoņi gājuši bojā aviokatastrofā.

Gan D. Tramps, gan Dž. Trudo sarunās ar medijiem norādījuši, ka uzskata – visticamāk pretgaisa aizsardzības sistēmas Ukrainas pasažieru lidmašīnu notriekušas nejauši un bez nodoma kaitēt civiliedzīvotājiem.

Lidmašīna, kas pacēlās no Imamas starptautiskās lidostas, bija tikko uzsākusi plānoto lidojumu no Teherānas uz Kijevu. Taču pāris stundu pirms tam Irānas bruņotie spēki bija apšaudīja ASV bruņoto spēku bāzes Irākā, kas izskaidrotu, kāpēc Teherānā kaujas gatavībā darbojās pretgaisa aizsardzības sistēma.

Dalies ar šo ziņu