Ekstrēmisti uzbrukuši ASV bruņoto spēku bāzei Kenijā

Pasaulē
Sargs.lv/APnews.com
Kenija
Foto: Foto: Staff Sgt. Timothy Moore-U.S. Air Force via AP

ASV vadītajai pretterorisma spēku bāzei Kenijā uzbrukuši grupējuma “Al-Shabab” ekstrēmisti, nogalinot vienu ASV bruņoto spēku karavīru un divus ASV Aizsardzības departamenta algotos darbiniekus, vēsta ziņu aģentūra “Associated Press”.

Agrā svētdienas rītā Mandas līča lidlaukā noticis pirmais šāda veida uzbrukums ASV spēkiem Kenijā. Atbildību par notikušo uzņēmies Somālijas grupējums “Al-Shabab”. Uzbrukuma laikā visi pieci ekstrēmisti tikuši neitralizēti, ziņu aģentūrai apstiprinājušas Kenijas bruņoto spēku amatpersonas.

Ekstrēmistu kaujinieki, izmantojot netiešo un strēlnieku ieroču uguni, nogalinājuši trīs ASV pilsoņus, kā arī sabojājuši vairākas bāzē esošās tehnikas vienības, medijiem apstiprinājušas ASV armijas Āfrikas komandcentra amatpersonas.

Grupējums “Al-Shabab” pēc uzbrukuma informējis, ka kopumā nogalināti 17 bāzē esošie ASV karavīri, deviņi Kenijas bruņoto spēku pārstāvji un bojāti septiņi gaisa kuģi, taču ASV pārstāvji “Associated Press” norādījuši, ka kaujinieku paziņojumi ir pārspīlēti un bāzē esošie karavīri uzbrukumu atvairījuši. Aģentūras rīcībā esošā informācija liecina, ka uzbrukumā iznīcinātas divas “Cessna” lidmašīnas, divi ASV helikopteri un vairāki automobiļi.

Kenijā esošā bāze ir svarīga cīņā pret “Al-Shabab”, kas ir viena no nozīmīgākajiem kaujinieku grupējumiem pasaulē. Grupējums atbildīgs par vairākiem uzbrukumiem Kenijas teritorijā, ieskaitot uzbrukumus civiliedzīvotāju autobusiem, skolām un iepirkšanās centriem. Taču ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas laikā īpaši pieauguši ASV bruņoto spēku veiktie uzlidojumi “Al-Shabab” kaujiniekiem to “mājvietā” Somālijā norāda “Associated Press”.

Kaujinieku grupējuma pārstāvis ziņu aģentūrai norādījis, ka šis uzbrukums nekādi nav saistīts ar konfliktsituācijas saasināšanos starp ASV un Irānu.

Mandas līča bāzi ASV spēki izmanto, lai apmācītu Āfrikas sabiedrotos, rīkotos krīzes situācijās reģionā un nodrošinātu ASV intereses stratēģiski svarīgajās Āfrikas vietās, informē “Associated Press”.

Dalies ar šo ziņu