Valdība piešķir naudu Nacionālās pretošanās apvienības “Kurzeme” piemiņas vietas izveidei

Otrais pasaules karš
Sargs.lv
Leitnanta Rubeņa bunkura piemiņas vieta
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Valdība šodien atbalstīja Aizsardzības ministrijas lēmumu par  5000 eiro piešķiršanu nodibinājumam “Rubeņa fonds”, Latvijas Nacionālās pretošanās apvienības “Kurzeme” piemiņas sienas izveidei Kuldīgas novada Kabiles pagastā.

“Rubeņa fonds” pērnā gada oktobrī ar uzņēmumu “Latvijas valsts meži” noslēdzis līgumu par teritorijas izmantošanu uz septiņiem gadiem. Saskaņā ar līgumu, šī piemiņas vieta sabiedrībai būs pieejama bez maksas.

Piemiņas vietas teritorijā notikušas aktīvas kaujas darbības Nacionālo partizānu kara laikā 1945.–1946. gadā. Piemiņas vietas, kuras izveidi jau ir uzsācis nodibinājums “Rubeņa fonds”, centrā paredzēts uzstādīt apvienības “Kurzeme”  dalībnieku memoriālo sienu ar iegravētiem dalībnieku vārdiem.

Latviešu nacionālās pretošanās apvienības “Kurzeme” rindās cīnījās aptuveni 600 dalībnieku, bet zināmas ir tikai aptuveni divas trešdaļas no tiem. Šo informāciju apkopo “Rubeņa fonds”.

Ozolkoka piemiņas siena plānota sešu metru garumā. Uz tās būs iegravēti līdz pat 400 apvienības “Kurzeme” dalībnieku vārdi. Piemiņas vietas iekārtošanu veiks nodibinājums “Rubeņa fonds”, piesaistot savus brīvprātīgos biedrus.

Nodibinājums “Rubeņa fonds” jau ir izveidojis Nacionālās pretošanās kustības muzeju Rendā, Kuldīgas novadā, kurā apskatāma pastāvīga ekspozīcija par Latvijas nacionālās pretošanās kustības vēsturi no 1940. līdz 1990. gadam, un tā filiāli Ugālē – Leitnanta Rubeņa bataljona muzeju. Muzeju uzdevums ir atspoguļot pretošanās kustības vēsturi un cīņu par neatkarīgu valsti PSRS un nacistiskās Vācijas okupācijas laikos.

Dalies ar šo ziņu