Pabriks: Mēs nevaram kompensēt to, ko nozīmē cilvēka dzīvības zaudējums

Otrais pasaules karš
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

4. jūlijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedalījās Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienas pasākumā – piemiņas brīdī pie Rīgas Horālās sinagogas memoriāla.

Pabriks: Mēs nevaram kompensēt to, ko nozīmē cilvēka dzīvības zaudējums

Uzrunājot piemiņas brīža dalībniekus, aizsardzības ministrs atzina, ka “mēs nevaram atgriezt mirušos, mēs nevaram nekādā veidā kompensēt to, ko nozīmē cilvēka dzīvības zaudējums”. Vienlaikus ministrs akcentēja, ka ikdienā ir jāskatās, ko var darīt, lai kaut daļēji atvieglotu situāciju saistībā ar ebreju tautai nodarīto netaisnību un, lai nekad neko līdzīgu nepieļautu nākotnē.

Piemiņas brīdis norisinājās vietā, kur 1941. gada 4. jūlijā tika nodedzināta Rīgas Lielā Horālā sinagoga. Šajā pat dienā pēc nacistu okupācijas varas pavēles tika nodedzināti vēl četri citi Rīgas ebreju dievnami. Šīs rīcības mērķis bija izraisīt stihiskus ebreju grautiņus, lai nacisti paši noziegumos it kā paliktu neiesaistīti. Kaut gan grautiņi nesekoja, tomēr tas nekļuva par šķērsli holokausta politikas īstenošanai.

Holokausta rezultātā tika iznīcināta Latvijas ebreju kopiena, neatņemama un ļoti nozīmīga Latvijas sabiedrības daļa. Laikā no 1941. līdz 1945. gadam nacistu okupētajā Latvijā gāja bojā ap 70 000 Latvijas ebreju.

Piemiņas vietā atrodas arī piemineklis tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri, riskējot ar savu un savu ģimenes locekļu dzīvību, drosmīgi un pašaizliedzīgi glāba ebrejus.
Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienas pasākumā piedalījās arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, diplomātiskā korpusa un ebreju kopienas pārstāvji.

Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas pasākumu organizēja Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome.

Dalies ar šo ziņu