Apstiprina sociālo garantiju piešķiršanu un kompensācijas valsts aizsardzības dienesta karavīriem

Nozares politika
Sargs.lv
Latvijas armijas karavīri
Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Otrdien, 27. jūnijā, Ministru kabinets apstiprināja Aizsardzības ministrijas sagatavotās izmaiņas normatīvajā regulējumā, nosakot, ka par valsts aizsardzības dienesta karavīriem dienesta laikā tiks veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un tiks nodrošināta pilnvērtīga veselības aprūpe. Valdība arī akceptēja Aizsardzības ministrijas priekšlikumu noteikt valsts aizsardzības dienesta karavīriem uzturdevas kompensācijas apmēru un tās izmaksas kārtību.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 230 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem” paredz, ka no valsts pamatbudžeta tiks veiktas obligātās iemaksas par valsts aizsardzības dienestā esošām personām tiešo dienesta pienākumu izpildes laikā.

Līdzīgi kā profesionālā dienesta karavīram vai zemessargam, tā arī valsts aizsardzības dienesta karavīram būs tiesības saņemt no Aizsardzības ministrijas budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, ko nosaka apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 468 “Noteikumi par aktīvā dienesta karavīru un zemessargu veselības aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas nosacījumiem, apmaksājamo pakalpojumu veidiem un izdevumu apmaksas kārtību”.

Savukārt grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 606 “Noteikumi par karavīra, militārā darbinieka, zemessarga un Zemessardzes veterāna uzturdevas kompensācijas apmēru un izmaksāšanas kārtību” nosaka, ka arī valsts aizsardzības dienesta karavīra uzturdevas kompensācijas apmērs būs 14 eiro dienā tāpat kā, piemēram, profesionālā dienesta karavīram vai zemessargam,  ja, atrodoties dienesta vietā, valsts aizsardzības dienesta karavīru nebūs iespējas nodrošināt ar uzturdevu.

Jau ziņots, ka līdzīgi kā pirmajā iesaukumā, tā arī otrajam valsts aizsardzības dienesta iesaukumam, kas dienestu uzsāks 2024. gada janvārī, Latvijas pilsoņi sākotnēji ir aicināti pieteikties brīvprātīgi līdz 15. jūlijam vienotajā rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv. Ja šajā termiņā vēlamais cilvēku skaits – 120 personas – 11 mēnešu ilgajam dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos netiks sasniegts, iztrūkstošo noteiks ar atlasi pēc nejaušības principa, kas tiek plānota 2023. gada 10. augustā.

Viens no trim valsts aizsardzības dienesta veidiem ir 11 mēnešu ilgs dienests Nacionālajos bruņotajos spēku vienībā, kas tiks īstenots trīs dienesta vietās: Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizionā Lielvārdē un Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljonā Stāmerienā, Gulbenes novadā. Lai nokļūtu sev vēlamajā dienesta vietā, iesaucamais ir aicināts dienestam pieteikties brīvprātīgi, anketā norādot vēlamo dienesta vietu.

Tāpat, piesakoties brīvprātīgi, līdz 200 jauniešu varēs arī dienestu pildīt Zemessardzē, kopumā dienot 5 gadus un ik gadu apmācībā piedaloties 28 dienas. Valsts aizsardzības dienests Zemessardzē tiks piedāvāts līdz 50 jauniešiem katrā Zemessardzes brigādē – 1.Rīgas brigādē, 2.Vidzemes brigādē, 3.Latgales brigādē, 4.Kurzemes brigādē. Iespēju robežās dienesta vieta tiks piedāvāta tuvāk dzīvesvietai. Savukārt līdz 50 jaunieši – augstākās izglītības iestāžu studenti – varēs brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienesta  rezerves virsnieka apmācības kursam, kas ilgs 5 gadus.

Šāds iesaucamo skaits 2024. gadam noteikts, lai nodrošinātu kvalitatīvu valsts aizsardzības dienesta apmācību procesu. Jāņem vērā, ka valsts aizsardzības dienesta pirmais iesaukums noslēgsies 2024. gada jūnijā.

Dalies ar šo ziņu