VDD mācībās pārbauda iesaistīto institūciju gatavību reaģēt terorisma draudu gadījumā

Nozares politika
LETA
VDD
Foto: publicitātes

Rīgā norisinājušās Valsts drošības dienesta (VDD) rīkotas Nacionālā pretterorisma plāna ieviešanas mācības "Sarkanais kods 2022", kuru mērķis bija pārbaudīt un pilnveidot nacionālajā pretterorisma sistēmā iesaistīto institūciju gatavību reaģēt terorisma draudu līmeņu izsludināšanas un Nacionālā pretterorisma plāna ieviešanas gadījumā.

VDD informē, ka šogad mācībās tika izspēlēta terorisma draudu līmeņa izsludināšana un terorisma draudu līmeņa maiņa Rīgā un Rīgas reģionā, kā arī terorisma riska objektos (kritiskās infrastruktūras un cilvēku masveida pulcēšanās vietās). 

Mācību laikā īpaša uzmanība tika pievērsta savstarpējai informācijas apmaiņai, Nacionālajā pretterorisma plānā noteikto preventīvo pasākumu efektivitātei un koordinācijai mainīga terorisma apdraudējuma gadījumā, kā arī operatīvās vadības centra izvēršanai un institūciju spējai koordinēt materiāltehnisko resursu piesaisti un pārdali. 

Balstoties uz mācību secinājumiem, 2023.gadā paredzēts aktualizēt Nacionālo pretterorisma plānu, norāda dienests.

Mācībās piedalījās pārstāvji no Militārās izlūkošanas un drošības dienesta, Satversmes aizsardzības biroja, Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Rīgas pašvaldības policijas.

Nacionālais pretterorisma plāns ir klasificēts dokuments, kurā noteikti par terorisma draudu novēršanu atbildīgo institūciju veicamie preventīvie pasākumi dažādās pasākumu jomās, kas vērsti uz teroristisku darbību novēršanu atbilstoši pieaugošam apdraudējumam un noteiktajam terorisma draudu līmenim.

Mācības "Sarkanais kods" pirmo reizi tika organizētas 2012.gadā un šogad notika jau astoto reizi. Šīs mācības kalpo kā neatņemama pretterorisma sistēmas pilnveidošanas sastāvdaļa, lai nodrošinātu koordinētu institūciju sadarbību preventīvo pretterorismu pasākumu ieviešanā.

Dalies ar šo ziņu