NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē pārrunās atbalsta sniegšanu Ukrainai

Nozares politika (Papildināts)
Sargs.lv
NATO
Foto: NATO.int

No 12. līdz 13. oktobrim Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons piedalīsies NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē, Beļģijā, kurā viens no galvenajiem sarunu tematiem būs palīdzības sniegšana Ukrainai.

NATO pilnībā iestājas par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās, tāpēc atbalsta ANO statūtos noteiktās tiesības uz pašaizsardzību un turpinās Ukrainai sniegt militāru un finansiālu atbalstu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams.

NATO sanāksmes ietvaros J. Garisons apmeklēs ASV vadītās Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas dalībvalstu tikšanos un kopā ar NATO dalībvalstu aizsardzības ministriem tiksies ar Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu (Oleksii Reznikov), lai pārrunātu iespējas operatīvi nodrošināt Ukrainai tūlītēji nepieciešamo militāro palīdzību.

Tāpat J. Garisons piedalīsies Ziemeļatlantijas Padomes sanāksmē, kurā NATO dalībvalstis kopā ar partnervalstīm Somiju un Zviedriju diskutēs par atturēšanas un aizsardzības politikas stiprināšanu, apspriežot NATO Madrides samita lēmumu īstenošanu, tostarp, NATO Austrumu flangā izvietoto paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu stiprināšanu līdzi brigādes līmenim.

Ziemeļatlantijas Padomes sanāksmē plānots pārrunāt arī NATO īstenotās operācijas Bosnijā un Hercegovinā, Kosovā un Irākā, kuru mērķis ir starptautiskās drošības stiprināšana.

Valsts sekretārs Briselē piedalīsies arī NATO kodolpolitikas plānošanas grupas sanāksmē, kurā diskutēs par Alianses īstenoto kodolatturēšanas politiku, kuras mērķis ir agresijas novēršana un miera nodrošināšana.

Tāpat J. Garisons piedalīsies Bukarestes devītnieka valstu aizsardzības ministru sanāksmē, kurā kopā ar Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Čehijas, Slovākijas, Ungārijas, Rumānijas un Bulgārijas pārstāvjiem tiksies ar ASV aizsardzības sekretāru Loidu Ostinu (Lloyd Austin III), lai apspriestu drošības situāciju Ukrainā, Alianses atturēšanas un aizsardzības politiku, kā arī bruņoto spēku modernizāciju.

Ņemot vērā neseno incidentu ar cauruļvada “Nord Stream” infrastruktūras bojāšanu,  NATO sanāksmes dienaskārtībā būs arī Alianses kritiskās infrastruktūras aizsardzība.

NATO aizsardzības ministru sanāksmi vadīs NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Vakar pirms gaidāmās ministru tikšanās viņš norādīja, ka NATO stāvēs kopā ar Ukrainu “tik ilgi, cik tas būs vajadzīgs”, jo NATO atbalstam ir būtiska loma, palīdzot Ukrainai aizstāvēties un atbrīvot teritoriju, saskaroties ar Krievijas “šaušalīgajiem un nekritiskajiem uzbrukumiem civiliedzīvotājiem un kritiskajai infrastruktūrai”.

“Mums priekšā grūta ziema. Tāpēc ir vēl svarīgāk, lai Ziemeļamerika un Eiropa turpinātu pastāvēt vienotas Ukrainas atbalstam un mūsu cilvēku aizstāvībai,” secināja J. Stoltenbergs.

Trešdien, 12. oktobrī, NATO dalībvalstu aizsardzības ministri tiksies ASV vadītajā Ukrainas aizsardzības kontaktgrupā, kurā Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs informēs par aktualitātēm un Ukrainas steidzamajām vajadzībām ziemai.

Savukārt ceturtdien, 13. oktobrī, ģenerālsekretārs vadīs kodolplānošanas grupas sanāksmi, lai pārrunātu Krievijas pieaugoši kodolretoriku un NATO kodolspējas lomu miera saglabāšanā un agresijas novēršanā.

Jau ziņots, ka nākamnedēļ NATO aizvadīs savu sen plānoto atturēšanas vingrinājumu – militārās mācības “Steadfast Noon”, kas notiek katru gadu, lai trenētu un pārbaudītu līdzšinējo atturēšanas spēju efektivitāti.

Plānots, ka tikšanās laikā ministri vienosies arī par citiem pasākumiem, lai vēl vairāk stiprinātu NATO atturēšanu un aizsardzību, palielinot munīcijas un ekipējuma krājumus, nodrošinot industrijai ilgtermiņa pieprasījumu, kas nepieciešams ražošanas veicināšanai NATO aizsardzības plānošanas procesā, un palielinot noturību un kritiskās infrastruktūras aizsardzību. Tāpat plānots pārrunāt arī NATO vadītās starptautiskās operācijas Kosovā un Irākā.

Dalies ar šo ziņu