Pabriks piedalīsies Eiropas Savienības Ārlietu padomes aizsardzības ministru sanāksmē Briselē

Nozares politika
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Rīt, 17. maijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks Briselē, Beļģijā, piedalīsies Eiropas Savienības Ārlietu padomes aizsardzības ministru sanāksmē un Eiropas Aizsardzības aģentūras valdes sēdē, lai apspriestu drošības un aizsardzības politikas aktualitātes.

Sanāksmes ietvaros Eiropas Savienības augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels (Josep Borrell) informēs Ārlietu padomes aizsardzības ministrus par aktuālajiem notikumiem drošības kontekstā un kopīgi diskutēs par Stratēģiskā kompasa īstenošanu, pievēršot uzmanību Kopējās drošības un aizsardzības politikas misiju un operāciju efektivitātei.

“Stratēģiskais kompass drošībai un aizsardzībai” ir vērienīgs Eiropas Savienības rīcības plāns, kas tika apstiprināts šā gada 21. martā, ar mērķi stiprināt Eiropas Savienības drošības un aizsardzības politiku laikposmā līdz 2030. gadam. Turpmāko gadu laikā tiks veidota vienota Eiropas drošības un aizsardzības kultūra, pamatojoties uz Eiropas Savienības dalībvalstu kopīgajām vērtībām un Kopējās drošības un aizsardzības politikas principiem, vienlaikus ņemot vērā dalībvalstu nacionālās drošības un aizsardzības politikas specifiku.

Savukārt pēc tam Eiropas Savienības dalībvalstu aizsardzības ministri apspriedīs Krievijas izvērsto karu Ukrainā, kad neformālu darba pusdienu laikā videokonferencē apmainīsies viedokļiem ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu (Jens Stoltenberg) un Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu (Oleksiy Reznikov).

Jau vēstīts, ka aizsardzības ministrs Artis Pabriks šīs sanāksmes laikā plāno aicināt Eiropas Savienības dalībvalstis sūtīt uz Ukrainu atmīnētājus, kuri sadarbībā ar ukraiņu kolēģiem neitralizētu krievu okupantu atstātos spridzekļus Ukrainas atbrīvotajās teritorijās. Ja šāds lēmums tiks atbalstīts, tad Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kas gatava šādu palīdzību sniegt.

Dalies ar šo ziņu