Pabriks Minhenes drošības konferencē uzsver atturēšanas un aizsardzības politikas pielāgošanu 21.gs.

Nozares politika
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks
Foto: Aizsardzības ministrs Artis Pabriks/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien, 18. februārī, Minhenes drošības konferences ietvaros notiekošajā apaļā galda diskusijā par kodolpolitiku aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēra, ka mēs esam jaunā 21. gs. drošības realitātē, kur jāpielāgo mūsu atturēšanas un aizsardzības politika.

Ministrs uzsvēra, ka ir jāpārvar piesardzīgā konotācija kodoljautājumiem. Tas attiecas gan uz atturēšanas un aizsardzības politiku, gan arī uz civilo sektoru un atomenerģijas attīstības jautājumiem. A. Pabriks pauda viedokli, ka bez atomenerģijas attīstības ir grūti iedomāties mūsu nākotni.

“Krievijas politika ir ofensīva. Tā ir jauna uzbrūkoša filozofija, kas integrēti izmanto konvencionālos un kodolspēkus savu interešu realizēšanā. Tagadējā militārā eskalācija Ukrainā un ar to cieši saistītā Putina retorika to skaidri apliecina. NATO ir nepieciešama integrēta atturēšanas filozofija un politika, kas aptver konvencionālo un kodoldimensiju,” norādīja A. Pabriks.

Kopā ar A. Pabriku diskusijā piedalījās arī NATO kodolpolitikas direktore Džesika Koksa (Jessica Cox), NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs Robs Bauers (Rob Bauer), NATO ģenerālsekretāra vietniece Baiba Braže, ASV kongresa un vācu domnīcu pārstāvji.

Konferences laikā ASV un Baltijas valstu līderu četrinieku sanāksmes ietvaros A. Pabriks Latvijas delegācijas sastāvā piedalīsies arī sarunās ar ASV viceprezidenti Kamalu Harisu (Kamala Harris).

Jau vēstīts, ka no 18. līdz 20. februārim Vācijā norisinās 58. Minhenes drošības konference, kurā šoreiz būtiskāko jautājumu lokā ir pieaugošā spriedze Austrumeiropā, transatlantisko attiecību stiprināšana reģionālās un starptautiskās drošības kontekstā, klimata pārmaiņu mazināšana, tehnoloģiju regulējums, kā arī Eiropas Savienības ieguldījums globālo izaicinājumu risināšanā.

Minhenes drošības konference kopā pulcē pasaules valstu līderus, dažādu nozaru ministrus, kā arī vairāku nozīmīgu starptautisko organizāciju pārstāvjus, piemēram, no ANO, NATO un Eiropas Savienības.

Minhenes drošības konferences norisei norisināsies no var sekot līdzi mājaslapā: https://securityconference.org

Dalies ar šo ziņu