AM tikai pēc tehnisko specifikāciju saņemšanas varētu sākt iegādāties iedzīvotājiem respiratorus

Nozares politika
LETA
respiratori
Foto: Edijs Pālēns/LETA

Aizsardzības ministrija (AM) tikai pēc tehnisko specifikāciju saņemšanas no Veselības ministrijas (VM) varētu sākt iegādāties iedzīvotājiem paredzētos respiratorus, informē ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Valsts aizsardzības un loģistikas iepirkuma centrā (VALIC) patlaban atrodas gandrīz seši miljoni dažāda tipa ķirurģiskās maskas, aptuveni 800 000 higiēnas sejas maskas, aptuveni 200 000 bērnu higiēnas sejas maskas. Savukārt divu veidu FFP2 respiratori ir aptuveni 60 000, bet FFP3 līmeņa respiratori ir aptuveni 70 000.

Saskaņā ar pērn pieņemtajiem noteikumiem valstī ir jānodrošina masku un citu individuālās aizsardzības līdzekļu (IAL) uzkrājums. Attiecībā uz visām tām pozīcijām, kas noteiktas šajos noteikumos, VALIC ir veicis iepirkumus un noslēgtas vispārējās vienošanās ar vairākiem komersantiem, lai nodrošinātu, ka šie IAL ir pieejami.

Rezultātā nepieciešamības gadījumā krājumus iespējams ļoti ātri papildināt, uzsver Aizsardzības ministrijā. Attiecībā uz FFP2 respiratoriem šādu vienošanos nav, jo tie nav iekļauti šajos noteikumos un uzkrājumu veidošana nav bijusi paredzēta.

Lai veiktu FFP2 respiratoru iepirkumu, tas ir jāparedz minētajos noteikumos, savukārt VALIC, pamatojoties uz šiem noteikumiem, būs jāveic jauns iepirkums, kas var aizņemt laiku.

Patlaban VM ir uzdots sagatavot tehniskās specifikācijas šim respiratoru iepirkumam, kā arī noteikt iegādājamo preču apjomu.

Tikai pēc tam, kad šo informāciju saņems aizsardzības sektors un būs veikti grozījumi valdības noteikumos, VALIC varēs sākt organizēt iepirkumu.

Patlaban ministrijā neprognozēja, cik daudz laika un līdzekļu būs nepieciešams, lai minētās preces tiktu piegādātas.

11.janvārī valdības sēdē izskanēja, ka pāreju no auduma masku nēsāšanas publiskās vietās uz medicīnisko masku un respiratoru izmantošanu varētu īstenot pēc divām nedēļām.

Plānots, ka valsts varētu maznodrošinātajiem sarūpēt minētos aizsardzības līdzekļus.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) toreiz valdības sēdē pauda, ka gadījumā, ja prasība par medicīniskajām maskām un respiratoriem stātos spēkā, skolām būtu jāļauj izlietot iepriekš iepirktās auduma maskas. Šim viedoklim piekrita arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), kurš atzīmēja, ka skolām iepirktās auduma maskas būtu uzskatāmas par ekvivalentām medicīniskajām.

Dalies ar šo ziņu