Latvijā līdz vasarai plānots izveidot Nacionālo kiberdrošības centru

Nozares politika
LETA
Kiberdrošība
Foto: Foto: Antivirus.lv

Latvijā līdz šī gada vasarai plānots Aizsardzības ministrijas (AM) pārziņā izveidot Nacionālo kiberdrošības centru. Efektīvākai topošā centra darbības nepieciešamo lēmumu pieņemšanai AM tiktu izveidots valsts sekretāra vietnieka amats kiberdrošības jomā, un viņa pārziņā atrastos gan jaunizveidotais centrs, gan AM Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju departaments. Plānots, ka šādu struktūru veidotu 22 amata vietas AM, kā arī 66 amata vietas "Cert.lv".

Ministrija ir sagatavojusi izskatīšanai valdībā informatīvo ziņojumu par valsts kiberdrošības pārvaldības uzlabošanu, un valdības lēmuma projekts paredz noteikt, ka ministrija īsteno Latvijas nacionālā kontaktpunkta un kompetentās iestādes funkcijas un pienākumus kiberdrošības jautājumos. Plānots, ka valdībai būs jālemj par Nacionālā kiberdrošības centra izveidi no 1.jūlija.

Centra funkcijas īstenotu AM departaments, kas tiktu veidots uz AM Krīzes vadības departamenta Nacionālās kiberdrošības politikas koordinācijas nodaļas bāzes. Sadarbība ar AM pakļautībā esošo Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju "Cert.lv" tiktu saglabāta pašreizējā formātā, uz deleģēšanas līguma pamata.

Efektīvākai topošā centra darbības nepieciešamo lēmumu pieņemšanai AM tiktu izveidots valsts sekretāra vietnieka amats kiberdrošības jomā, un viņa pārziņā atrastos gan jaunizveidotais centrs, gan AM Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju departaments. Plānots, ka šādu struktūru veidotu 22 amata vietas AM, kā arī 66 amata vietas "Cert.lv".

Priekšrocības šādai struktūrai būtu tādas, ka, neveidojot centru kā jaunu iestādi, neveidotos ar centra darbības uzturēšanu saistītās papildu administratīvās izmaksas. Centra darbības nodrošināšanai nepieciešamās administratīvās funkcijas, kā arī darba telpas nodrošinātu AM.

Tāpat "Cert.lv" saglabātu Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta" (LU MII) laboratorijas statusu, nodrošinot iespēju pilnvērtīgi iesaistīties LU un citu Latvijas un ārvalstu augstākās izglītības iestāžu un zinātnisko institūciju īstenotajos pētnieciskajos projektos, kā arī turpināt pētījumus kiberdrošības jomā un dalību rīku izstrādē.

Lai arī AM ieskatā patlaban atbalstāma ir minētās struktūras veidošana, ministrija uzskata, ka ilgtermiņā būtu jāvērtē iespēja virzīties uz lielāku kiberdrošības pārvaldības centralizāciju, veidojot jaunu specializētu padotības iestādi.

Centrs nepieciešams, ņemot vērā AM un "Cert.lv" kiberdrošības uzdevumu apjomu un sarežģītību, kā arī prognozēto uzdevumu skaita palielināšanos saistībā ar jaunajām funkcijām un pienākumiem, kas izriet no ES tiesību aktiem, un, jo sevišķi, ņemot vērā nepieciešamību stiprināt valsts kibertelpas drošību visaptverošas valsts aizsardzības ieviešanas kontekstā.

Piedāvātajā kiberdrošības pārvaldības modelī centrs pildītu valsts vienota kontaktpunkta funkcijas kiberdrošības jomā, kā arī nodrošinātu visu ar kiberdrošību saistīto jautājumu pārresoru koordināciju.

Tāpat centrs īstenotu gan tās funkcijas, kuras šobrīd pilda AM Nacionālās kiberdrošības politikas koordinācijas nodaļa, gan arī plānotās funkcijas, kas izriet no jaunajiem ES tiesību aktiem un iniciatīvām.

Starp centra funkcijām būtu kiberdrošības politikas veidošana gan nacionāli, gan iesaistoties ES un NATO iniciatīvu analīzē un viedokļa paušanā. Tāpat centra funkcijas būtu starptautiskā sadarbība kiberdrošības jomā, valsts pārvaldes iestāžu informācijas sistēmu izveides saskaņošana un to kiberdrošības pastāvīga izvērtēšana, kā arī rekomendāciju sniegšana kiberdrošības jautājumos un sodīšanas funkcija rekomendāciju neizpildīšanas gadījumā.

Centra funkcijas būtu arī pamatpakalpojumu sniedzēju un digitālo pakalpojumu sniedzēju kiberdrošības prasību uzraudzība, administratīvo sodu piemērošana par atkārtoti konstatētu nosacījumu neizpildi.

Centrs arī nodarbotos ar kiberdrošības sertifikācijas, elektroniskās identifikācijas un uzticamības pakalpojumu sniedzēju uzraudzību.

Dalies ar šo ziņu