AM piešķirs miljonu eiro Ādažu novada domei ceļa gar militāro bāzi pārbūvei

Nozares politika
LETA
Ādažu bāze
Foto: Ādažu militārās bāzes infrastruktūra. Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Valdība šodien atbalstīja Aizsardzības ministrijas (AM) plānu piešķirt vienu miljonu eiro Ādažu novada domei ceļa gar militāro bāzi pārbūvei.

Lai uzlabotu piekļuvi Ādažu militārajai bāzei un poligonam, no ministrijas budžeta novada domei pārskaitīs finansējumu pašvaldības autoceļa "Mežaparka ceļš" posma pārbūvei no Smilšu ielas līdz Kadagas ceļam. Ministrija noslēgs sadarbības līgumu ar Ādažu novada domi par finansējuma piešķiršanu, kā arī paredzot līdzekļu izlietojuma kontroli.

Ceļš gar Ādažu militāro bāzi sliktā stāvoklī ir jau vairāk nekā desmit gadus. No Ādažu pašvaldības vietējiem iedzīvotājiem vairākkārt ir nākuši solījumi ielu salabot, taču līdzekļu trūkuma dēļ tas nav noticis, tāpēc ceļa rekonstrukcijai ir meklēts aizsardzības resora atbalsts, jo to aktīvi izmanto ne vien vietējie iedzīvotāji, bet arī militāristi.

2020.gada oktobrī valdība jau atļāva AM piešķirt miljonu eiro Ādažu novada domei minētā autoceļa atjaunošanai, tomēr pašvaldība secināja, ka ar šo palīdzību nepietiek, lai veiktu iecerētos darbus. Pērn novembrī Ādažu domes ārkārtas sēdē pašvaldības ierēdņi ziņoja, ka, noslēdzies iepirkumam par ceļa rekonstrukciju, saņemti trīs pieteikumi, bet par uzvarētāju atzīts pieteikums, kurā darbus piedāvāts veikt par nedaudz vairāk kā 2 miljoniem eiro. Dome no savas puses tobrīd nebija paredzējusi nekādus līdzekļus darbu veikšanai, līdz ar to ceļa rekonstrukcijai trūka aptuveni puse nepieciešamās summas - miljons eiro.

Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA) tolaik skaidroja, ka pašvaldība darbus bija cerējusi veikt par daudz mazāku summu, taču tie izrādījušies daudz dārgāki par sākotnējām aplēsēm, jo aizsardzības resors pieprasījis, lai ceļu ne vien rekonstruē, bet tam pamatā ieklāj betona segumu, kas palielinātu kravnesību un ļautu pa ielu pārvietoties smagajai militārajai tehnikai. Tā kā pašvaldībai nesaskatīja nepieciešamību pēc paaugstinātas kravnesības ceļa izbūves un iedzīvotājiem pietiktu ar vienkāršāku ceļa rekonstrukciju, tās deputāti sēdē pauda, ka nav gatavi trūkstošo summu mēģināt rast pašvaldības budžetā.

Kā skaidro AM, līdz ar to pērn projektam nauda netika piešķirta, bet Ādažu pašvaldība veica precizējumus būvprojektā, veicot grozījumus plānoto darbu apjomos un 2021.gada 30.aprīlī vēlreiz izsludināja iepirkumu.

Saskaņā ar domes Iepirkumu komisijas pieņemto lēmumu ir izvēlēts pakalpojuma sniedzējs, kas darbus veiks par 1,56 miljoniem eiro bez PVN, attiecīgi kopējās būvdarbu izmaksas ir 1,89 miljoni eiro, bet kopējās būvdarbu, būvuzraudzības un autoruzraudzības izmaksas - 1,9 miljoni eiro.

Ņemot vērā iepriekš panākto vienošanos ar Ādažu novada domi, AM ceļa pārbūvei tagad atkārtoti nolēmusi piešķirt miljonu eiro. Pārējo izmaksu segšanu nodrošinās Ādažu novada pašvaldība, darbu izmaksas daļēji sedzot no pašvaldības budžeta un daļēji - ņemot aizņēmumu.

Pašlaik minētā ceļa rekonstrukcija jau notiek un tas uz pāris nedēļām ir pilnībā slēgts satiksmei. Kā šomēnes vēstīja pašvaldība, "Mežaparka ceļš" būs pirmais publiski pieejamais ceļš Latvijā kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kura brauktuves virskārta būs izbūvēta no cementbetona, izmantojot specializētu betona ieklājēju, kā to darot uz autoceļiem Vācijā, Čehijā un Polijā, kas "krietni palielinās Mežaparka ceļa seguma ilgmūžību, izturību un nestspēju salīdzinoši ar ierastajiem asfaltbetona segumiem".

Jau iepriekš ziņots -  ņemot vērā Ādažu bāzes un poligona attīstību, AM iepriekš dažādiem infrastruktūras projektiem ir atvēlējusi finansējumu Ādažu novada domei.

Tāpat valdība akceptēja AM plānus piešķirt no ministrijas budžeta Madonas novada pašvaldībai 4058 eiro Ošupē esošā pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas memoriāla apsaimniekošanai 2021. gadā.

Dalies ar šo ziņu