Pagarina civilā eksperta dalību EDSO Speciālajā novērošanas misijā Ukrainā

Nozares politika
LETA
EDSO novērotājs Ukrainas Austrumos
Foto: Foto: Alexander Reka/TASS/Scanpix

Valdība šodien lēma pagarināt civilā eksperta Oļega Lagutina dalības laiku Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Speciālajā novērošanas misijā Ukrainā līdz nākamā gada 13.okotbrim.
 

Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā rīkojuma projekta anotācijā norādīts, ka starptautiskās palīdzības likums noteic, ka civilie eksperti piedalās starptautiskajās misijās un operācijās pēc to starptautisko organizāciju, savienību vai kopienu rezolūcijas, rekomendācijas vai lūguma, ar kurām Latvijai ir noslēgti starptautiskie līgumi, kā arī pēc Eiropas Savienības (ES) vai NATO dalībvalsts aicinājuma.

ĀM atzīmēja, ka EDSO Speciālajā novērošanas misijā Ukrainā pašlaik piedalās trīs nosūtītie civilie eksperti no Latvijas.

Pēc ĀM paustā, Lagutinam tiks izmaksāts atalgojums minimālās mēneša darba algas apmērā, kas šogad būs 1286 eiro, bet nākamajā gadā 4715 eiro. Tāpat civilais eksperts saņems piemaksu par dalību starptautiskajā misijā. 2021.gadā viņš saņems 6381 eiro, bet 2022.gadā - 6606 eiro apmērā.

ĀM skaidroja, ka nosūtītajiem civilajiem ekspertiem, kas darbojas EDSO Speciālajā novērošanas misijā Ukrainā, EDSO izmaksā dienas naudu 125 eiro apmērā.

ĀM segs civilā eksperta veselības apdrošināšanas izdevumus 1543 eiro apmērā gadā atbilstoši EDSO noteiktajam apmēram. 2021.gadā tie būs 332 eiro, bet nākamajā gadā 1212 eiro.

ĀM vērsa uzmanību uz to, ka saskaņā ar starptautiskās misijas finansēšanas noteikumiem šo izdevumu segšana ir Latvijas pienākums un starptautiskā misija šos izdevumus neapmaksā.

Dalies ar šo ziņu