Pabriks ar sabiedroto valstu vēstniekiem pārrunā reģionālās drošības aktualitātes

Nozares politika
Sargs.lv
Aizsardzības ministra tikšanās ar sabiedroto valstu vēstniekiem
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Šodien, 23. septembrī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar NATO dalībvalstu un partnervalstu vēstniekiem, lai pārrunātu reģionālās drošības aktualitātes.

Tikšanās laikā amatpersonas apsprieda Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības “Zapad 2021”, nelegālās imigrācijas krīzi uz ES ārējām robežām Latvijā, Lietuvā un Polijā, situāciju Baltkrievijā, kā arī sabiedroto valstu turpmāko sadarbību NATO un ES ietvaros.

Jau ziņots, ka no 10. līdz 16. septembrim Krievijas un Baltkrievijas bruņotie spēki kopumā 14 poligonos Krievijā un Baltkrievijā aizvadīja stratēģiskā līmeņa militārās mācības “Zapad 2021”.

Lai gan Krievija uzsver, ka mācībām bijis aizsardzības raksturs, virkne Rietumeiropas ekspertu norāda, ka šīs mācības nav bijušas atklātas, vairojot neuzticību pušu starpā, kā arī ņemot vērā saspringto politisko gaisotni Krievijas, Baltkrievijas un Rietumu valstu vidū.

Turklāt militārās mācības “Zapad 2021” sakrita ar laiku, kad Krievija turpina militāro agresiju Ukrainā, bet tās sabiedrotā – Baltkrievija – uzsākusi hibrīduzbrukumu pret Latviju, Lietuvu un Poliju, sūtot simtiem Tuvo Austrumu valstu migrantu pāri Rietumu robežām.

Jau vēstīts, ka Nacionālie bruņotie spēki pie valsts austrumu robežas ir izvērsuši papildus novērošanas sistēmas, nodrošinājuši bezpilota lidaparātus, norīkojuši papildus personālu, kā arī rīko regulāras militārās mācības.

Igaunija, Latvija, Lietuva un Polija atzīst ES un NATO sniegto atbalstu to centieniem, kas veikti kā pamatota reakcija uz notiekošo hibrīdo operāciju, ko veic Baltkrievijas režīms.

Dalies ar šo ziņu