Latvija piedāvā Kosovai sadarbību militārās industrijas un visaptverošas valsts aizsardzības jomās

Nozares politika
Sargs.lv
Kosovas karogs
Foto: Foto: Pixabay.com

Prištinā, Kosovā aizsardzības ministram Artim Pabrikam tiekoties ar Kosovas aizsardzības ministru Armendu Mehaju (Armend Mehaj) un Kosovas Drošības spēku komandieri ģenerālleitnantu Rahmanu Ramu (Rrahman Rama), aktualizēts saprašanās memorands starp Latvijas un Kosovas Aizsardzības ministrijām.

Tikšanās laikā A. Pabriks apliecināja Latvijas gatavību dalīties pieredzē ar Kosovu visaptverošas valsts aizsardzības ieviešanā, kā arī piedāvāja Kosovai iepazīties ar Latvijas aizsardzības industriju, konkrēti, bezpilota sistēmu  un pārtikas ražošanas jomām.

A. Pabriks arī uzaicināja A. Mehaju ierasties vizītē Latvijā, lai padziļināti apspriestu turpmāko sadarbību aizsardzības jomā.

Jau vēstīts, ka aizsardzības ministrs A. Pabriks 8. septembrī uzturējās vizītē Kosovā, lai apspriestu Balkānu reģiona drošības jautājumus un turpmāko sadarbību aizsardzības jomā, kā arī NATO vadīto starptautisko operāciju Kosovā, kurā Latvija piedalās ar rotas līmeņa vienību.

Uzturoties vizītē Kosovā, A. Pabriks arī tikās ar Latvijas kontingenta karavīriem, kuri pašlaik veic dienesta pienākumus miera uzturēšanas operācijā Kosovā, pildot uzdevumus dažādos operāciju rajonos.

Jau ziņots, ka miera uzturēšanas operācijā Kosovā Latvija piedalās ar vieglo kājnieku rotu, kas ir integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā un veic patrulēšanu, savu spēku aizsardzību, kaujas spēju uzturēšanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu izpildi.

Saeima 2020. gada 3. septembrī pieņēma lēmumu par Nacionālo bruņoto spēku dalību NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā uz laiku līdz 2023. gada 31. decembrim.

Latvija jau ir piedalījusies šajā operācijā no 2000. gada februāra līdz 2009. gada augustam ar dažāda lieluma vienībām un specialitātēm. Lēmumu par dalības atsākšanu Latvija pieņēma 2020. gadā, atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumam.

Latvijas un Kosovas Aizsardzības ministrijas noslēdza saprašanās memorandu 2012. gadā. Šis dokuments definē principus sadarbības veidošanai drošības jomā, nosaka vispārējo un praktisko sadarbības ietvaru un ietver finanšu noteikumus.

Dalies ar šo ziņu