Pabriks: Autoritāri režīmi ES un NATO kaimiņvalstīs aktīvi grauj demokrātiju

Nozares politika
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Autoritārie režīmi NATO un Eiropas Savienības (ES) kaimiņvalstīs cenšas aktīvi graut Rietumvalstu demokrātiskās sistēmas, tā ASV domnīcas “Vācijas Māršala fonds” organizētajā “Briseles forumā” atzina Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Diskusijas laikā ministrs norādīja, ka Latvija robežojas gan ar Krieviju, gan Baltkrieviju, kuru politiskie režīmi ir izteikti autoritāri. Tas Latvijai šo gadu laikā ļāvis uzkrāt vērā ņemamu pieredzi par instrumentiem, ar kuru palīdzību šādi režīmi cenšas panākt savus ģeopolitiskos mērķus.

Aizsardzības ministrs atzina, ka Latvija ar dažāda veida stratēģiskās komunikācijas vai kiberuzbrukumus piedzīvo ilgāk nekā pēdējos 15 gadus. Tomēr šo gadu laikā Rietumu demokrātiskās valstis šādus uzbrukumus pat nepazina. “Viņi to testē uz mums, lai vēlāk pielietotu arī pret citiem,” piebilda A. Pabriks.

Instrumentus autoritāro režīmu rokās, pēc A. Pabrika teiktā, dod mūsdienu moderno informācijas tehnoloģiju un sociālo tīklu attīstība. Kā sacīja ministrs, mūsdienu Rietumu demokrātiju sabiedrība aktīvi izmanto šo tehnoloģiju sniegtās iespējas, tomēr līdz galam neapzinās, ka šīs tehnoloģijas iespējams izmantot arī ļaunprātīgiem mērķiem, kuru graujošais efekts var līdzināties Otrā pasaules kara nogalē izgudrotajai atombumbai.

“Protams, dažādi režīmi šīs tehnoloģijas izmanto dažādi, bet autoritāri režīmi šādā veidā cenšas graut demokrātiskas kaimiņvalstis, piemēram, Baltijas valstis,” sacīja aizsardzības ministrs.

Runājot par politisko situāciju Krievijā un Balrkrievijā, Latvijas aizsardzības ministrs atzina, ka Baltkrievijas un Krievijas autoritāro režīmu uzsāktā politiskā tuvināšanās var novest pie situācijas, ka tuvākajā nākotnē Latvija Austrumos nerobežosies vairs ar divu autoritāru režīmu pārvaldītām valstīm, bet gan tikai vienu.

“Visticamāk Baltkrievija drīz tiks integrēta Krievijas sastāvā, kas mums rada jaunus draudus,” sacīja ministrs. “Šāds izaicinājums mazai valstij nozīmē lielus eksistenciālus draudus, ko daži mūsu partneri joprojām līdz galam neizprot.”

“Tādēļ mēs Baltijas valstīs vienmēr cenšamies būt proaktīvi, tādēļ Latvijā tika izveidots NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs, lai analizētu kā modernās tehnoloģijas tiek izmantotas ārējai ietekmei un kā tiek veidotas dezinformācijas kampaņas,” pauda ministrs.

Līdz ar A. Pabriku diskusijā piedalījās ASV Merilendas štata senators Bens Kardins (Ben Cardin) un Arizonas Universitātes Civilā diskursa valsts institūta izpilddirektore Dr. Karolīna Lūkensmejere (Carolyn Lukensmeyer).

“Briseles forumu” jau 16. gadu pēc kārtas organizē ASV domnīca “Vācijas Māršala fonds” (The German Marshall foundation of the United States), kas specializējas transatlantiskajos jautājumos un demokrātijas stiprināšanā.

Dalies ar šo ziņu