Izdienas pensiju nemaksās tiem karavīriem, kuri kriminālprocesos nebūs reabilitēti

Nozares politika
LETA
rokudzelži Militārās policijas mācībās "Kodols"
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā, kas nosaka, ka militārpersona izdienas pensiju nesaņems, ja pret to sākts kriminālprocess par nozieguma izdarīšanu militārā dienesta laikā būs izbeigts uz nereabilitējoša pamata.

Atbilstoši pašreizējam tiesiskajam regulējumam, tiesības uz izdienas pensiju zaudē karavīrs, kurš militārā dienesta laikā ir izdarījis tīšu noziedzīgu nodarījumu un šī iemesla dēļ atvaļināts. Minētais ierobežojums ir spēkā neatkarīgi no tā, vai karavīra izdarītajam noziedzīgajam nodarījumam ir kāds sakars ar militāro dienestu.

Savukārt karavīrs, kurš militārā dienesta laikā ir izdarījis tīšu noziedzīgu nodarījumu, taču paspējis atvaļināties pirms lēmuma par kriminālprocesa izbeigšanu uz nereabilitējošā pamata, prokurora priekšraksta par sodu vai sprieduma spēkā stāšanās, tiesības uz izdienas pensiju saglabā.

Lai novērstu nevienlīdzību minētajos gadījumos, Aizsardzības ministrija sagatavojusi šodien Saeimā pieņemtos grozījumus Militārpersonu izdienas pensiju likumā.

Tagad būs noteikts, ka pensijas izmaksu pārtrauc tās saņēmējam, kurš izdarījis tīšu noziegumu militārā dienesta laikā un pēc atvaļināšanas no profesionālā dienesta par to sodīts vai no soda atbrīvots. Tāpat pensiju nesaņems militārpersona, pret kuru sāktais kriminālprocess par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu militārā dienesta laikā izbeigts uz nereabilitējoša pamata.

Tāpat likumā veiktas citas izmaiņas paredzot, ka militārpersonai, kura atvaļināta no dienesta atsevišķu likumā minēto iemeslu dēļ un pēc tam no jauna pieņemta aktīvajā dienestā, izdienas stāžā, ieskaitīs arī izdienas stāžu, kas gūts pirms atvaļināšanās.

Dalies ar šo ziņu