Parlaments atvieglo nosacījumus uzņemšanai militārajā dienestā un Zemessardzē

Nozares politika
LETA
Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes jaunie zemessargi dod zvērestu
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Militārā dienesta likumā un Latvijas Republikas Zemessardzes likumā, kas paredz samazināt nosacījumus uzņemšanai militārajā dienestā un zemessardzē, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

"Līdz šim noteiktās prasības uzņemšanai militārajā dienestā un zemessardzē pārsniedza tās, kas noteiktas likumā "Par valsts noslēpumu" attiecībā uz to, lai persona varētu saņemt pieeju valsts noslēpumam. Tādēļ bija nepieciešams lemt par to samērību. Mūsu interesēs ir tas, lai vairāk cilvēku varētu dienēt," iepriekš norādījis par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP)

Likumos turpmāk būs noteikts, ka aizsardzības ministra izveidota komisija varēs atļaut pieņemt militārajā dienestā par tīšu noziedzīgu nodarījumu vai par valsts noslēpuma izpaušanu aiz neuzmanības sodītu Latvijas pilsoni, kas par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem notiesāts, atbrīvojot no soda, vai kriminālprocess pret to izbeigts uz nereabilitējoša pamata. 

Tas būs iespējams gadījumā, ja nav izdarīts tīšs smags vai sevišķi smags noziegums un sodāmība ir dzēsta vai noņemta vai pēc nolēmuma par kriminālprocesa izbeigšanu uz nereabilitējošā pamata ir pagājuši ne mazāk kā pieci gadi. Ministru kabinets noteiks kārtību, kādā aizsardzības ministra izveidotā komisija izvērtēs minētās atļaujas sniegšanu.

Noteikts, ka militārajā dienestā nevarēs iesaukt un pieņemt Latvijas pilsoni, kura iesaukšana un pieņemšana dienestā neatbilst nacionālās drošības interesēm saskaņā ar Militārās izlūkošanas un drošības dienesta atzinumu.

Saeima galīgajā lasījumā līdzīgas izmaiņas pieņēma arī Zemessardzes likumā.

Dalies ar šo ziņu