ASV nākamgad Baltijas drošības stiprināšanā ieguldīs vairāk nekā 168 miljonus dolāru

Nozares politika
Sargs.lv
ASV
Foto: Foto: Pixabay.com

ASV Kongress nākamā gada aizsardzības budžeta projektā atbalstījis vairāk nekā 168 miljonu ASV dolāru (138 miljonu eiro) piešķiršanu  Baltijas valstu aizsardzības spēju palielināšanai.

ASV Kongress savā ziņojumā uzsver, ka drošības uzturēšana Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ir kritiski svarīga pašas ASV nacionālās drošības mērķu sasniegšanā. Kongress norāda, ka trīs Baltijas valstis spēlē svarīgu lomu Krievijas atturēšanas procesā , kā arī veicina kolektīvo aizsardzību Ziemeļatlantijas līguma organizācijā (NATO), kā arī sekmē divpusējās un daudzpusējās drošības vairošanu.

Kongress uzskata, ka ASV jāturpina arī turpmāk atbalstīt Baltijas valstu drošības stiprināšana, vadoties no daudzpusīga un visaptveroša militāro prasību izvērtējuma.

 

ASV Aizsardzības departaments norāda, ka finansējums Baltijas aizsardzībai piešķirts Baltijas drošības iniciatīvas ietvaros. Atbalsts 2021.gadā paredz piešķirt 143 miljonus dolāru, kas jau sākotnēji bijuši plānoti ASV aizsardzības budžetā, kā arī papildus 25 miljonus ASV dolāru, kurus Kongress nolēmis piešķirt papildus.

No piešķirtā finansējuma 45 miljonus ASV dolārus paredzēts izlietot Baltijas valstu pretgaisa aizsardzības sistēmas attīstībai.

Savā paziņojumā sociālās saziņas vietnē “Twitter” aizsardzības ministrs Artis Pabriks pauda gandarījumu par ASV atbalstu Baltijas valstu drošības stiprināšanā.

“Kārtējo reizi ASV būtiski stiprina mūsu reģiona drošību, 2021.gadā atvēlot 168 miljonus dolāru Baltijas aizsardzībai. Šis ir kārtējais apliecinājums, ka ASV turpina būt Latvijas stratēģiskie partneri un cieši sabiedrotie gan Latvijai, gan Eiropai.”
pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Papildus Kongresa piešķirtajam aizsardzības budžeta finansējumam, ASV Valsts departaments drošības stiprināšanai katrai no Baltijas valstīm piešķīris vēl 10 miljonus dolāru, kas ir par diviem miljoniem dolāru vairāk nekā iepriekšējais ikgadējais finansējums.

Jau vēstīts, ka iepriekš ar ASV līdzfinansējuma atbalstu veikta gan militārās infrastruktūras attīstība Speciālo operāciju pavēlniecībā un Lielvārdes Gaisa spēku bāzē, kā arī sekmēti militārie iepirkumi.

Dalies ar šo ziņu