AM līdzfinansēs "Starptautiskās lidostas “Rīga”" infrastruktūras sakārtošanu

Nozares politika
Sargs.lv
lidosta
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Valdība otrdien 1.decembrī atbalstījusi 530000 tūkstošu eiro novirzīšanu “Starptautiskās lidostas “Rīga” infrastruktūras sakārtošanai, lai tajā varētu uzņemt sabiedroto militāros gaisa kuģus.

Kā norāda Aizsardzības ministrijā, lai atbilstoši Valsts aizsardzības koncepcijā noteiktajam nodrošinātu piemērotus resursus, infrastruktūru un teritorijas, kas nepieciešamas uzņemošās valsts atbalsta sniegšanai, ir nepieciešams turpināt darbu pie infrastruktūras pielāgošanas militārajām prasībām.

Lai Latvija spētu sniegt uzņemošās valsts atbalstu NATO sabiedroto spēkiem miera vai krīzes laikā, būtiski ir nodrošināt noteiktos resursus, teritoriju un infrastruktūru, kā arī sniegt nepieciešamo piekļuvi valsts ostām, ceļiem un lidostām. Šajā jautājumā īpaša nozīme ir “Starptautiskajai lidostai “Rīga””, kurai ir stratēģiski nozīmīga loma gan uzņemošās valsts atbalsta sniegšanā, gan arī citu, ar valsts aizsardzību saistītu, uzdevumu izpildē.

Aizsardzības ministrija sadarbībā ar valsts akciju sabiedrība “Starptautiskā lidosta “Rīga”” ir secinājušas, ka ir nepieciešams veikt rekonstrukcijas darbus lidostas teritorijā, lai nodrošinātu tās spēju uzņemt sabiedroto militāros gaisa kuģus. Šiem darbiem nepieciešams papildus finansējums

Saskaņā ar valdības lēmumu, no 2020.gada Aizsardzības ministrijas budžeta rekonstrukcijas darbiem tiks piešķirti 530 000 eiro.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka vienlaikus vērienīgi līdzekļi tiek ieguldīti arī Gaisa spēku Lielvārdes bāzes attīstībā. Gaidāms, ka jau no nākamā gada Lielvārdes Gaisa spēku bāze plāno saņemt instrumentālo lidojumu sertifikātu, lai savā lidlaukā varētu uzņemt lielākos NATO valstu gaisa kuģus.

Šī sertifikāta saņemšana ļautu no “Starptautiskās lidostas “Rīga”” pārņemt visu militāro gaisa kuģu apkalpi. Līdz ko būs iegūts sertifikāts instrumentālajiem lidojumiem, Lielvārdes bāze spēs apkalpot lidmašīnas jebkuros laika apstākļos un diennakts laikā, atslogot gan lidostu “Rīga”, gan paverot iespēju Gaisa spēkiem iesaistīties dažādās plaša mēroga NATO mācībās ar sabiedroto gaisa kuģu iesaisti.

 

Dalies ar šo ziņu