Pabriks: Baltijas aizsardzības plānu apstiprināšana stiprinās drošību visā NATO blokā

Nozares politika
Sargs.lv
NATO
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

NATO Baltijas reģiona un Polijas teritorijas atjaunoto aizsardzības plānu apstiprināšana ir ieguvums visas alianses drošībai un apliecinājums NATO gatavībai aizstāvēt dalībvalstu teritorijas, tā pēc plānu oficiālās plānu apstiprināšanas uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Iepriekš pret plānu apstiprināšanu iebilda Turcija, jo apmaiņā pret atbalstu atjaunoto plānu apstiprināšanai, vēlējās panākt NATO attieksmes maiņu pret Sīrijā karojošajiem kurdu kaujiniekiem, definējot tos kā teroristiskās organizācijas pārstāvjus.

Arī pirms pērn notikušā Londonas samita Turcijas prezidents Radžips Tajips Erdogans paziņoja par gatavību šos plānus izmantot kā sviru sev vēlamo lēmumu pieņemšanai. Tomēr pēc samita noslēguma NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzina, ka plānu apstiprināšanai piekritusi arī Turcija.

Šonedēļ piekrišana dota oficiālā līmenī.

“Latvija nešaubījās, ka šis plāns tiks apstiprināts. Tas ir ieguvums visas Alianses drošības stiprināšanā un skaidrs apliecinājums NATO gatavībai sniegt militāru atbalstu jebkuras dalībvalsts aizsardzībai, ja tas kādreiz būs nepieciešams.”
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

A.Pabriks skaidroja, ka līdz ar Turcijas atbalstu atjaunotajiem plāniem, sāksies darbs pie taktiskā līmeņa plānu izstrādes, kā arī sabiedroto valstu militāro spēju attīstības, kas nepieciešama reģiona aizsardzības stiprināšanai.

“Šāda regulāra NATO aizsardzības plānu pārskatīšana ir kārtējais apliecinājums, ka pateicoties dalībai NATO un kolektīvās aizsardzības garantijām, Latvija ir labāk aizsargāta. NATO turpina būt vienota Alianse, kuras dalībvalstis ir spējīgas rast kopīgus risinājumus mūsdienu drošības izaicinājumiem,” uzsvēra ministrs.

Dalies ar šo ziņu