Saeimas komisijā atbalstīta iecere pazemināt sodāmības prasības uzņemšanai militārajā dienestā

Nozares politika
LETA
bilde
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz sodāmības prasību pazemināšanu, uzņemot personu militārajā dienestā.

Aizsardzības ministrija sagatavojusi grozījumus Militārā dienesta likumā un Zemessardzes likumā, tomēr Tieslietu ministrija (TM) bija iesniegusi vairākus precizējumus, līdz ar to komisija atbalstīja TM sagatavoto redakciju.

Nekādas plašākas diskusijas šodien komisijā par minētajiem grozījumiem nenotika. Pagaidām komisija devusi konceptuālu akceptu, līdz ar to darbs pie likumu grozījumiem turpināsies rudens sesijā.

Patlaban Militārā dienesta likums paredz, ka Militārajā dienestā nevar iesaukt un nevar pieņemt Latvijas pilsoni, kurš ir sodīts par tīšu noziedzīgu nodarījumu, par valsts noslēpuma izpaušanu aiz neuzmanības, nonāvēšanu aiz neuzmanības, miesas bojājumu nodarīšanu aiz neuzmanības vai militārā dienesta mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, - neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

TM piedāvātā redakcija paredz minēto normu izteikt tā, ka dienestā nevar iesaukt un nevar pieņemt Latvijas pilsoni, kurš ir sodīts par tīšu noziedzīgu nodarījumu, - neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Tāpat TM piedāvātā redakcija paredz, ka dienestā nevar pieņemt personu, kas ir sodīts par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu aiz neuzmanības, ja sodāmība nav noņemta vai nav dzēsta likumā noteiktajā kārtībā.

Grozījumi arī paredz, ka liegums dienēt attieksies arī uz personu, kura iesaukšana un pieņemšana dienestā neatbilst nacionālās drošības interesēm saskaņā ar Militārās izlūkošanas un drošības dienesta atzinumu.

TM piedāvātā redakcija paredz, ka aizsardzības ministra izveidota komisija Ministru kabineta noteiktajā kārtībā var atļaut par tīšu noziegumu sodīta Latvijas pilsoņa pieņemšanu militārajā dienestā, ja nav izdarīts tīšs smags vai sevišķi smags noziegums un pēc lēmuma par kriminālprocesa izbeigšanu uz nereabilitējošā pamata, prokurora priekšraksta vai sprieduma spēkā stāšanās ir pagājuši vairāk nekā pieci gadi.

Patlaban likums paredz, ka profesionālā dienesta līgumu pēc vadības iniciatīvas ar karavīru pirms termiņa izbeidz, ja karavīrs ir sodīts par tīšu noziedzīgu nodarījumu, par valsts noslēpuma izpaušanu aiz neuzmanības, nonāvēšanu aiz neuzmanības, miesas bojājumu nodarīšanu aiz neuzmanības vai militārā dienesta mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, - neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Minēto normu TM rosinājusi izteikt tā, ka līgumu izbeidz, ja karavīrs ir sodīts par tīšu noziedzīgu nodarījumu - neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Līdzīgs regulējums paredzēts arī Zemessardzes likumā.

Dalies ar šo ziņu